Да ли сте знали да се лупинус гаји и у Србији, а ево и како

Аутор: draganadpetrovic
623 посета

На нешто више од десетак километара од Бачке Паланке у чувеном Карађорђеву налази се њива са прелепим цветовима најразличитијих боја поред које случајни путници обавезно застану да се сликају. У питању је лупинус или лупина како је још зову, биљка из породице махунарки пореклом из Северне и Јужне Америке. Семе ове биљке је здравије од соје, богато протеинима, влакнима и другим хранљивим материјама па се користи и у људској исхрани уз дозу опреза јер садржи и токсичне материје. Сам цвет је леп па се лупина гаји и у декоративне сврхе као цвеће, али и ради обогаћивања земљишта азотом који је неопходан за раст биљака.

Илустрација: Прелепи цветови лупинуса привлаче пажњу, а  ову махунарку узгаја Момо Радић из Карађорђева

Извоз семена у Холандију
Како је за Агробизнис објаснио Момо Радић власник поменуте њиве у Карађорђеву и један од ретких узгајивача ове биљке у Србији, лупину је почео да узгаја прошле године и то искључиво због семена.
– Наше породично пољопривредно газдинство иначе се бави производњом семена и прошле године на предлог фирме из Београда с којом сарађујемо први пут смо засејали лупину. У питању је вишегодишња биљка која не тражи посебну негу, нити улагања. Добили смо сертификовано семе из увоза и посејали на један хектар земље. Сеје се у рано пролеће, па смо је засејали крајем фебруара. Користи се обична сејалица за кукуруз само се мало другачије подесе плоче. Сама биљка не захтева нешто пуно пажње, једно прскање најобичнијим хербицидом, мало прихране, међуредно окопавање, шпартање и то је то. За четири до четири и по месеца биљка је у потпуности стасала и процветала. Има прелепе црвене, љубичасте, плаве, розе цветове – рекао је он.
Висина ове биљке најчешће достиже метар и по, а осваја прелепим и необичним цветовима.
– Прошле године цветала је почетком јуна, а ове године у исто време цветање је већ при крају. Цвет прелази у махунарке и кад семе сазри биљка се коси комбајном. Семе предајемо, оно се дорађује и потом шаље у извоз тачније у Холандију. Шта они раде са тим семеном ја заиста не знам. Могуће је да га пакују у мању амбалажу и продају као семе за цвеће што лупинус у ствари и јесте – додао је он.
Како је објаснио наш саговорник након жетве биљка се покоси и остаје у стрном стању.
– Она тако презими и чим и поново чим падне мало кише у рано пролеће ничу нови изданци. Како су ми рекли на овај начин она расте и рађа до пет година. Ове године смо након ницања бацили 100 кг урее на хектар, имали смо једно прскање фунгицидом, једно хербицидом и то је било све – рекао је Радић.
На породичном пољопривредном газдинству Момо, његов брат и отац на 250 хектара углавном се баве семенском производњом.
– Мој отац и деда више од 50 година радили су луцерку, а сад се највише базирамо на производњи семена. Имамо под луцерком 30 хектара, шаргарепу на 15, семе першуна на 7 и просо на 15 хектара. Такође, због семенске производње имамо италијански љуљ на 5, бели шлајер (ситни бели цветићи на танким гранчицама који се стављају као део аранжмана у букете) на 7 хектара, као и семенску мирођију, менту, сунцокрет љубанац и кукуруз кокичар. На остатку површина гајимо класичне ратарске културе односно пшеницу, кукуруз и сунцокрет – додао је он.

Илустрација: Семе лупинуса је здравије од соје, али се припрема на посебан начин због природних токсина/ ФОТО: Wikipedia

Супер храна
Постоји више од 200 врста лупине која се осим као украсна биљка гаји зато што има способност фиксирања азота у земљишту уз помоћ бактерија које живе у кореновим чворовима чиме обогаћује земљу хранљивим материјама. Неке врсте лупине користи се за исхрану стоке. Само семе последњих година све је популарније у веганској исхрани . Садржи 50 % вредних протеина, врло мало калорија и масноћа и имају изразито низак гликемијски индекс. Не садржи лактозу, глутен и холестерол, али је богато есенцијалним масним киселинама, минералима, калцијумом, магнезијем, гвожђем, хромом и цинком. Семе лупине има антиоксиданте, бета каротен, витамине Б12 и Е па се назива и супер храном.
Међутим, мора се нагласити да семе ове биљке, колико год да је здраво, садржи и природне токсине који могу бити врло опасни за људски организам. Уклањање токсичних материја из семена може се постићи одређеним поступцима припреме као што је намакање, односно држање у води преко ноћи или дуже при чему је неопходно води мењати више пута. Ово помаже и да се семе ослободи тврде љуске која се тешко вари. Кување је још један од начина да се уклоне токсини а потребно је семе кувати 15 до 30 минута, уз мењање воде током кувања. Важно је истаћи да на овај начин може да смањи токсичност семена, али не и потпуно уклањање токсичних материја зато је неопходно консултовати се са стручњаком за исхрану пре укључивања семена лупине у исхрану. Кувано семе може користити на различите начине као додатак за супе, варива, салате или прерађено у брашно за печење хлеба, колача и пецива.

Извор: Агробизнис магазин

 

Srodni tekstovi

1 коментар

Nikola 17. јун 2023. - 19:03

Nije u čuvenom Karadjordjevu ,nego u Banatskom Karadjordjevu ,kod Zrenjanina.Ako već nastojite da budete ozbiljan portal bar se informišite…

Одговори

Оставите коментар