Да ли мрави могу да замене пестициде? Научници тврде да су ефикаснији у заштити биља

Аутор: draganadpetrovic
290 посета

Пестициди омамљују пчеле, штете њиховом централном нервном систему – али многе од ових хемикалија могли би заменити мрави. Ово су закључци две одвојене студије о вештачким спрејевима који се користе за сузбијање штеточина, а пренели су их европски медији.

Широм света, фармери користе више од 2,5 милијарди килограма пестицида сваке године. Научници у пољопривреди развили су више од 1.000 ових хемијских једињења која су прилагођена за очување залиха хране убијањем инсеката, гљивица и корова. Али пестициди могу бити изузетно штетни за инсекте – посебно пчеле.

Како пестициди оштећују пчеле?

Пчеле су витални део екосистема. Без њих би многе друге врсте изумрле. У Европи пчеле опрашују 80 одсто дивљег цвећа. Оне су такође неопходне за пољопривреду, при чему отприлике једна трећина глобалне производње хране зависи од ових опрашивача.Али пестициди уништавају централни нервни систем пчела, показало је ново истраживање. Хемикалије оштећују способност опрашивача да лете праволинијски – што им отежава проналажење хране.

Њихов опстанак би могао бити угрожен, каже главни аутор др dr Rachel H Parkinson.

– Овде показујемо да инсектициди који се обично користе као што су сулфоксафлор и неоникотиноид имидаклоприд могу дубоко да наруше визуелно вођено понашање пчела – каже академик Универзитета у Оксфорду.

Истраживачи су тестирали пчеле показујући им видео снимке покретних шипки. Ови видео снимци наводе пчеле да се осећају као да су скренуле са курса. Асиметрија између левог и десног скретања била је најмање 2,4 пута већа за пчеле изложене пестицидима него за контролне пчеле.

Пчеле које су биле изложене пестицидима такође су имале веће пропорције „мртвих ћелија“ у мозгу. То би могло значити да им хемикалије у спрејевима „оштећују мозак“.

Илустрација: Пестициди оштећују мозак пчелама
Да ли мрави могу заменити пестициде?

Нада, међутим, није изгубљена – научници се све више окрећу одрживим облицима пољопривреде. Нова студија је открила да мрави могу заштитити усеве од оштећења једнако добро као и пестициди.

Међународна студија – објављена у часопису Proceedings of Roial Societi B данас – открила је да многе врсте мрава имају сличну или већу ефикасност од пестицида, по нижој цени.

Мрави штите усеве од штеточина као што су гусенице и бубе. Њихови тунели налик лавиринту такође прозрачују тло, помажући биљкама да усисавају кисеоник.

Илустрација: Мраве су у заштити биљака користили Кинези пре више векова

Истраживачи су испитивали 26 врста мрава и открили да би та створења могла бити „обећавајуће средство“ у борби против других штеточина.

Али то није нова идеја, наводе аутори студије.

– Узгајивачи цитруса у Кини били су пионири у биолошкој контроли користећи мраве пре много векова – пишу они.

Мрави такође могу да наносе штету усевима, јер штите штеточине попут лисних уши и беоушица – ситних инсеката која производе медљику, коју мрави воле да једу.

Међутим, ове опасности се могу надокнадити кроз еколошки прихватљиве праксе управљања, као што је сејање алтернативних извора шећера за јело мрава.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3832134/mravi-bi-mogli-zameniti-stetne-pesticide-i-spasti-pcele-kazu-naucnici

ФОТО: Pixabay

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар