Да ли знате шта је ферментисани бели лук и зато је добар?

Аутор: draganadpetrovic
456 посета

Готово да нема човека који не зна колико је свеж бели лук здрав и делотворан. Посебно смо постали свесни тога у време пандемије ковида, јер је опште познато да бели лук јача имунитет у борби против различитих вируса и бактерија.

Бели лук је кроз векове доказао своја антигљивична својства, а користио се и као антисептик, антибиотик, антивиротик, лек за туберкулозу и грозницу. Међутим, све више људи избегава бели лук у исхрани због карактеристичног укуса и мириса или иритације желуца. Добра вест је да постоји решење и за то – ферментисани бели лук.

Многи не знају да поред црног и белог лука постоји црни бели лук или „Black garlic“ који нема карактеристичан, интензиван укус и мирис, а притом има чак и појачана лековита својства.

Илустрација: Добија се ферментацијом обичног белог лука у строго контролисаним условима

Научна истраживања и студије које се могу наћи у америчком Националном центру за биотехнолошка истраживања (NCBI) показала су да Black garlic односно ферментисани бели лук као додатак исхрани, између осталог, штити срце, крвне судове, јетру, нервне ћелије, смањује шећер у крви, спречава раст туморских ћелија.

Ферментисани бели лук добија се од свежег белог лука који је одређено време (90 дана) ферментисао под строго контролисаним условима (температура и влажност ваздуха). Том приликом настаје „блацк гарлиц“ без карактеристичног мириса, без иритације желуца са активним материјама научно доказане биолошке активности.

– Ферментација представља убрзано „старење“, током којег бели лук мења боју, карамелизује и његова својства се мењају. Карактеристичан мирис је неутралисан, а добијени производ има повећан антиоксидативни потенцијал и широк спектар позитивних ефеката на здравље људи – показују истраживања која су објављена у NCBI-у.

Научна истраживања објављена у овом центру откривају која све лековита својства има Black garlic у синергији са поменутим додацима.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4178994/fermentisani-beli-luk-se-ne-oseca-niti-iritira-zeludac-a-leci

Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар