Да ли знате шта је М технологија и како подиже приносе?

Аутор: draganadpetrovic
378 посета

Употреба препарата на бази ефективних микроорганизма у пољопривреди позната је у свету као М технологија и заступљена је више од 30 година. Сматра се биотехнологијом 21. века, а у Баранди се последњих 12 година бави Јован Дробњак, инструктор за начин добијања хране уз помоћ микробиолошких препарата, попут гљивица против штеточина, а ту је и веома корисна бактерија Bacillus subtilis.

И њима се третира све од сетве до жетве: земља, семе, тек никле биљке.

За Дневник каже да је идеја потекла од његове жене Рускиње, која је донела рецепт из своје матичне земље.

– Радили смо пре класичну обраду, копали, орали, прскали, а она је рекла да постоји нешто друго и дала ми је књигу „Доведите природу у своју башту“. Едуковали смо се из руских књига и било је ту много експериментисања, али смо учили на сопственим грешкама и до данас смо стекли пуно искуства, а сваким даном нешто се и ново научи. Престали смо са класичном пољопривредом и по систему американца Џејкоба Митлајдер, ми смо направили 18 уских алејица које обрађујемо, а около су широке стазе. Површина пластеника је иначе 300 квадрата, а практично радимо на 100 и имамо принос као да је сав простор искоришћен – прича Дробњак.

Илустрација: Идеја је потекла од Јованове жене Рускиње

Препарати на бази ефективних микроорганизама поспешују принос

У пластенику саде од белог и црног лука и салата, преко парадајза, краставаца, блитве до празилука, мада се он боље показао када се узгаја напољу, открива нам инструктор М технологије. Од свега саде по мало, јер се узгаја углавном за сопствене потребе, осим када буде вишка, који онда и продају.

– У појединим алејама је сидерат, а то су биљке које се сеју ради ђубрења земљишта. Сада је ту биљка Facelia, а сејао сам и хељду, која је и сад никла и меша се са другом врстом. Таман је сад треба посећи кад је при корену, а то радим алатком „плоскорез“, која је такође пореклом из Русије. Посечену зелену масу оставим да лежи, натопим је препаратом на бази микроорганизама и масу касније користим као компост – прича Дробњак, додавши да осим тога, за храњење биљака користе и стајњаке, а праве и разне чорбе од трава.

С обзиром на то да је на сопственим грешкама учио, до сада је Јован стекао довољно знања да едукује друге који желе да опробају М технологију, а немају довољно искуства. Свакодневно, каже, има позиве различитих струка, али и пољопривредника, којима је тешко да прихвате да нешто може да се посеје, а да не мора дубоко да се оре. Многи и дођу код њега на часове, да им у својој учионици покаже како се нешто ради. А до њега дођу углавном преко друштвених мрежа.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4470583/dovedite-prirodu-u-svoju-bastu-u-barandi-se-primenjuje-biotehnologija-21-veka

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар