Дани лудаје: Највећа бундева тешка чак 527 килограма

Аутор: draganadpetrovic
606 посета

Централни дан 36. „Дана лудаје” у Кикинди био је у знаку „Банатског фруштука”, као и различитог културног и забавног програма. У највећи град севера Баната стигли су гости из региона, али и европских држава, а све у част „банатске краљице” – кикиндске лудаје, преноси РТВ.

Кикинда је, како наводи РТВ „највећа гостинска соба, у којој је уз „Банатски фруштук”, било места и за „Европски кутак” и „Мини сајам предузетника”.

„Дани лудаје”, који су настали 1986. године, трају до недеље.

Најтежи плод бундеве на 36. „Данима лудаје” у Кикинди имао је Тибор Кокаи из Мађарске са лудајом тешком 527 килограма. Прву награду за најдужи плод тикве освојио је Кикинђанин Горан Лазић, који је ове године произвео лудају дугачку 331 центиметар.

Илустрација: Манифестација у част бундеве/ Фото: Pixabay

Освајач првог места бундеву је произвео на отвореном уз примену пуне агротехнике.

„Победничка лудаја имала је своју такозвану сестру која је имала више од 630 килограма, али је пре неки дан потпуно пукла и нисмо могли да је донесемо”, рекао је Тибор Кокаи, освајач првог места за најтежу лудају, наводи РТВ.

Година није била наклоњена ниједној повртарској и воћарској култури, али је тиква ипак најбоље поднела екстремно високе температуре и дане без падавина.

Овогодишњим победницима припала је награда у износу од 100.000 динара, другопласираним власницима лудаја уручено је 60.000, док је за треће место награда била 40.000 динара.

„Ми ћемо покушати у наредном периоду да домаћим произвођачима изађемо на наки начин у сусрет и додатно их финансијски подржимо како би покушали у наредном периоду да оборе рекорде, тако да сам сигуран да ћемо сваке наредне године бити што бољи домаћини и организатори”, подсећа Никола Лукач, градоначелник Кикинде.

Илустрација: Поље бундева/ Фото: Pixabay

Кикинђани, али и сви посетиоци једне од најлепших манифестација у Србији, још увек памте лудају тешку 639,5 килограма, коју је произвео Душан Јанков из Чуруга. Рекорд још увек није оборен, подсећа РТВ.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/487560/Proglaseni-pobednici-na-Danima-ludaje-najteza-bundeva-527-kilograma-najduza-331-centimetar

Srodni tekstovi

Оставите коментар