Грожђе у пластенику, необичан подухват Шандора из Аде

Аутор: draganadpetrovic
560 посета

Шандор Петрич из Аде је виноградар који експериментише гајећи стоне сорте. У својим засадима има лозе са свих континената. Захваљујући преданом раду и коришћењу искустава из више држава, развио је и гајење грожђа у пластенику, где већ има зрелих чокота.На први поглед сличан бројним виноградима у Ади који се подижу на алувијалном наносу у старом кориту реке Тисе. Разлика је у сортименту. Шандор Петрич је засадио овог пролећа 105 различитих стоних сорти. Изненадио је мускат дубовскиј који ће одмах дати и род.

„Највише тридесет, тридесет пет врста која је најквалитетнија, то ћу задржати, а две, три године треба мени да покаже шта ваља, шта не ваља“, каже Шандор Петрич.

Својеврсни виноградарски експеримент Шандор Петрич је проширио и на пластеник. Заљубљеници у органску производњу већ користе савете и искуство за овакав начин гајења грожђа.

Илустрација: Шандор у пластенику гаји и неке врло ретке сорте грожђа

„Моментално имам десет чокота, то је на тридесет метара развучено. Скроз другачије него до сад што је било да се лоза чува, да расте сто година или не знам колико, овде сваке године се другачије реже“, наводи Јанош Рушах из Аде.

У пластенику има тридесетак сорти, међу њима и ретког аватара који потиче из Мексика. Пластеничко гајење је органско, али и огледно.

„У пластенику сваки дан могу да погледам, прошетам и видим шта је разлика и то је близу куће. После то знање могу да напоље да изнесем“, истиче Шандор Петрич.

Пошто у пластенику грожђе стигне три до четири недеље раније него на отвореном, већ га има зрелог. На три метра лозе у пластенику може да се произведе 40 до 60 килограма грожђа.

Извор: https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5249857/sandor-u-svojim-zasadima-ima-loze-sa-svih-kontinenata-a-grozdje-gaji-cak-i-u-plasteniku.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар