ГОРУШИЦА Коров опасан за стоку и отрован за птице

Аутор: draganadpetrovic
510 посета

Корови као самоникле биљке које преживљавају у најнеповољнијим условима врло су прилагодљиве. Горушица је једна од најчешћих коровских биљака која може да се запати у кукурузу. Уколико се не уништи на време може утицати на слабији квалитет и укупан принос кукуруза. У питању је широколисни коров који се у почетку много брже развија у односу на кукуруз па је борба са овим коровом отежана уколико прерасте, јер представља великог конкурента гајеном усеву кад су у питању хранљиве материје из земље. Јавља се на готово свим врстама земљишта од равничарских до планинских предела. Горушица више воли алкално него кисело земљиште и осим у кукурузу јавља се и осталим житарицама пре свега у пшеници, а у последње време све чешће је примећена и у уљаној репици и соји.

Илустрација: Горушица расте од раног пролећа до касне јесени
Што хладније то боље
Горушица (лат. Sinapis arvensis) је једногодишња зељаста биљка. Има танак корен вретенастог облика. Стабло је усправно, разгранато и прекривено крутим маљама окренутим ка земљи а расте у висину до 80 сантиметара. Листови су храпави и такође са крутим маљама, а доњи су назубљени. Семе горушице клија на температури од само 2 степена а што је земља хладнија то је клијавост семена већа. Расте од раног пролећа до касне јесени. Цвета у јуну и јулу, има жуте цветове који су скупљени на врху стабла и грана у гроздасте цвасти. Плод је љуска сабљастог облика дуга од 2 до 4,5 центиметра, обично маљава са 12 семенки. Једна биљка може да произведе и до 20. 000 семенки које клијавост задржавају и до 10 година.
Семе се лако осипа из зреле љуске. Занимљиво је да свеже семе има слабију клијавост у односу на зрело и да клијавост не опада равномерно са старењем. Горушица се размножава искључиво семеном и лако се путем ветра преноси на нове површине. Овај коров спада у веома агресивне коровске врсте јер се брзо и лако шири по њивама.
Горушица је отровна за стоку, надражује пробавне органе говеда умањује количину млека. Уколико краве поједу овај коров то може довести до згрушавања млека које приликом кувања мења боју. Семе је отровно за птице које избегавају да га једу без обзира колико су гладне. Осим што кукурузу одузима хранљиве материје из земље и тако директно утиче на квалитет и принос, горушица је често преносник болести и нематода, као и станиште бројних штеточина које додатно могу да утичу на принос кукуруза.

Илустрација: Често је станиште штеточина што додатно утиче на приносе гајених усева

Провокација корова
Кад је у питању борба против овог врло досадног и опасног корова искусни ратари препоручују превентивне мере, односно спречити појаву горушице на њивама. То пре свега подразумева сетву чистог семена посебно кад је у питању пшеница и плодоред код кукуруза. Метод предсетвене провокације корова се препоручује за густе пролећне усеве у којима се пољска горушица јавља. Провокација корова је мање позната метода код нас и спроводи се у рано пролеће и касну јесен месец дана пре сетве. Поета је да се површина добро нађубри и залије како би се корови потерали на ницање, а потом док су још млади у почетним стадијумима развоја испрскају се јаким хербицидом и потпуно униште пре него што се кукуруз или пшеница уопште засеје. Наравно, потребно је да прође бар месец дана од овог третирања да би се земља „очистила“ пре сетве кукуруза или пшенице.
С обзиром на то да се семе горушице брзо и лако преноси ветром препорука је и да се покоси непољопривредна површина у близини ораница како би се спречило да коров уопште довољно нарасте и произведе семе. На овај начин могуће је држати под контролом не само горушицу већ и осталу коровску популацију. Обрада ораница под кукурузом кроз окопавање или фрезирање показала као ефикасна мера борбе у самим усевима против овог корова. Кључ успеха је у редовности како би се онемогућио раст и развој ове коровске биљке.
Кад је у питању примена хербицида постоји низ препарата који се користе против горушице. Најчешће су то препарати за сузбијање широколисних корова али пре примене неопходно је консултовати се са стручњацима за заштиту биља који ће одредити најбољи третман који ће се уништити коров у максималну заштиту гајених усева.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар