ГОЛИЦА: Гајење и примена

Аутор: draganadpetrovic
612 посета

Уљана тиква је једногодишња зељаста биљка. Има -разгранат, моћан, осовински корен.Стабло уљане тикве је ребрасто, обрасло оштрим длакама. Лиска је велика, усечена (режњевита), петоделна. Уљана тиква је једнодома (монецка)биљка са једнополним цветовима, што значи да се на свакој биљци образују и женски и мушки цветови. Мушки цветови су сакупљени по неколико у пазусима листова, а женски су појединачни.У ботаничком смислу плод уљане тикве је сочни плод, бобица. Семе пљоснато, зелене боје,са танком белом опном. У плоду се налази 400-500 семена, што је 80-170г.

ОСНОВНА И ДОПУНСКА ПРИПРЕМА ЗЕМЉИШТА
Основни задатак технологије производње је стварање повољних услова за раст и развиће биљака.Уљану тикву не треба гајити после предусева из фамилије Cucurbitaceae (краставац, диња) због могућег проблема са узроковачима болести из претходне године. На исто место или после неповољних предусева, уљана тиква не би требало да се врати бар четири године.Добри предусеви су луцерка, соја, пасуљ, пшеница,јечам Орање је у јесен на 20-30 цм дубине.У пролеће сто раније треба да бочне прва припрема, друга припрема пред сетву уз уношење минералних ђубрива.Температура – клијања и ницања је на вишим од 8 степени целзијуса.Уљана тиква има повећане захтеве за водом,али је из праксе познато да због релативно добро развијеног
кореновог система добро подноси краће сушне периоде.Тикве најбујније расту на земљиштима богатим органским и минералним материјама. Реакција земљишта исказана путем пХ вредности, треба да буде изнад 6.Тикви највише одговарају структурна и плодна земљишта са садржајем хумуса 2,0–2,5%.

Илустрација: Тиква добро реагује на употребу стајског ђубрива/ ФОТО: Pixabay

Ђубрење – Уљана тиква нарочито добро реагује на ђубрење стајњаком. Потребна количина НПК хранива по хектару је 90 кг азота, 120 кг фосфора и 160 кг калијума. По правилу,сав фосфор и калијум као и половину азота треба унети у јесен, пре основне обраде и заорати на дубину од 30-35 цм.Преостали део азота се уноси у пролеће пре предсетвене припреме. Количина предсетвене прихране у пролеће најбоље одредити на основу анализе Н-мин методом.Време сетве је од 20. априла до 10 маја.Сетвена норма – 18.000 семена (3-5кг).Дубина сетве на тежим типовима земљишта је 3–3,5 цм, а на лакшим, песковитим 4–4,5 цм.Међуредни размак 140цм, а у реду 40цм код сорти;а код хибрида медјуредно 70 цм и у реду 80 цм.Међу хибридима који се код нас користе доминирају они са поднебља Аустрије. Како би имали што више искуства у компанији „ЈС и О“ из Новог Милошева одлучили су се да опробају више сорти и хибрида.Тако да се на њивама налазе схибриди Рајфајзен, Класик, Венус и „Glace dorfer ol kurbis.“

НЕГА УСЕВА
Међуредна обрада састоји се од уништавање корова, чување влаге и довода ваздуха у зони корена. Када је у питању и сузбијање корова -Најшире се примењује комбинација препарата на бази С-металохлора (Dual Gold, Deluge) и Clomazone (Kommersant, Clomate).Примена после сетве а пре ницања. На закоровленим парцелама третирати препаратима на бази Glyphosate (Total Herbicides) после сетве а пре ницања. Дивљи сирак, пиревина, зубача и дуги травни корови могу се ефикасно сузбити препаратима на бази Fluazifopp-butyl (Fusilade forte). Примена током вегетације док се може ући у парцелу.

Болести и штеточине – На усеву тикви у нашим њивама ретко се јављају економски значајне болести.У производњи обично није потрено посебно изводити третман против штеточина.

Илустрација: Од семена голице прави се изузетно квалитетно уље/ФОТО: Pixabay

УБИРАЊЕ И ЖЕТВА
Убирање семена уљане тикве обухвата формирање редова плодова и вађење семена тј. жетва.Тренутак жетве се одређује на основу стања биљака, крај вегетације – сушење зелене масе,плодови боје карактеристчне за сорту, семе зелено, наливено,лако се оваја од плаценте.
Иван Попов, млади технолог који већ неколико година прати производњу уља из тикве као и других производа за Агробизнис магазин објашњава шта се дешава након жетве:
„Након жетве тиква се вози у постројење за прераду где се прво семе пере и одваја од слузи и остатака меснатог дела који се поново враћа у виду органског ђубрива на земљу где је одгајана.Семенке даље иду у процес сушења. Принос голице је различит од године до године и сировог семена може да се добије од 1 до 2,5 тона, а након сушења остане половина те количине. Из једне тоне семенки добија се 36% уља.“. Компанија „Ј С и О“ корисник је средстава из ИПАРД фонда.Од тих средстава набавили су опрему за чишћење семена и пречишћавање воде. Захваљујући тој опреми они исту воду могу да корсите више пута у свом производном процесу и да немају било каквог загађења током прераде,већ воду пречишћену шаљу у канализацију.

Илустрација: Иван Попов технолог који већ неколико година прати производњу уља из тикве


Семе тикве голице припрема се даље у производњи где се семену додају разни зачини који дају нове укусе али и употпуњују нутритивну вредност. Рецимо уз тимијан,ловор и рузмарин и добија се укус под називом медитеран.Да би задовољили потребе прераде,компанија „ЈС и О“ из Новог Милошева има организовану производњу на сопственим њивама које су у закупу а део и у власништву.Укупна површина је 270 хектара а од тога део је уговорена производња а део је са сопстрвених њива. Производњом голице се баве од 2018. године и задовољни су досадашњим разултатима. Из године у годину повећавају како сопствену површину тако и уговорену производњу уљане тикве.Поред конвенционалне у производњи и преради имају и органску голицу односно уље и семенке.Тренутно у фирми ради око 40 запослених а план је и да се даље шире.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар