Време за заштиту бресака и нектарина

Аутор: draganadpetrovic
348 посета

Производни засади бресака и нектарина се у зависности од сортимента и локалитета налазе у различитим фазама развоја плода: од фазе опадање плодова после цветања до фазе друго опадање плодова (BBCH 71-73). На подручју Србије у току је полагање јаја и пиљење ларви бресквиног смотавца (Cydia molesta).

У циљу спречавања убушивања ларви бресквиног смотавца у младаре и плодове, произвођачима се препоручује примена инсектицида на бази активне материје делтаметрин: Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux у концентрацији 0,05%.

У засадима бресака и нектарина регистровано је присуство лисних ваши (Aphididae). Са циљем заштите од тих штеточина препоручује се примена хемијских мера заштите. Наведени инсектициди за бресквиног смотавца деловаће и на ваши.

Бреске и нектарине се налазе у фазама развоја када су осетљиве на инфекције гљивама проузроковачима пепелнице брескве (Sphaerotheca pannosa var. persicae) и шупљикавости лишћа коштичавог воћа (Стигмина царпопхила).

Са циљем заштите од поменутих патогена произвођачима се препоручује, пре падавина, примена комбинације фунгицида: Akord или Lira (tebukonazol) у количини 0,75 л/ха + Captan 50 WP, Merpan 50 WP, Venturion, Capi, Metod 480 SC у концентрацији 0,2-0,3%.

Извор: https://www.agrotv.net/pis-preporucuje-zastitu-breskve-i-nekatrine/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар