Vrhunska vina u porodičnoj vinariji Stanimirović

Аутор: dzonioff
831 посета

Vinogradarstvo u Srbiji, kao i širom sveta, spada u sektore privrede koji su  najosetljiviji na klimatske promene. Razlog tome je što vremenske prilike utiču u velikoj meri, ne samo na visinu prinosa i kvalitet grožđa, već i na aromu, ukus i kvalitet vina kao krajnjeg produkta. Dobri vinogradari znaju da je za vrhunsko vino neophodna kvalitetna vinova loza, pravo zemljište i dovoljno sunca. Sve više poljoprivrednika se odlučuje za podizanje vinograda, i pravljenju vina.
U selu Jabuka, kod Pančeva, nalazi se porodična vinarija Stanimirović. Žarko i Jelena počeli su da proizvode vino i rakiju za svoje potrebe, dok nisu uvideli da mogu da ponude kvalitetna vina i rakiju, i da se pojave na tržištu.
,,Svi vinogradari odlično znaju da ako žele kvalitetno grožđe i visoko kvalitetno vino onda uvek ima posla u vinogradu. Od pravilno izvedenih agrotehničkih mera još od aprila meseca zavise količina i kvalitet roda. Svako područje gajenja vinove loze usled različitih meteoroloških uslova se nalazi u nejednakim fazama i podfazama razvoja. Zato je teško dati tačno određene datume izvođenja pojedinih radova, ali se zato vinogradari moraju na vreme informisati o aktuelnim poslovima u vinogradima, priča nam Žarko, i dodaje: krenuli smo sa jednim malim porodičnim vinogradom, trenutno imamo oko hektar vinograda i hektar voćnjaka.
Od vina proizvode barikirana vina koja koja po godinu dana odležavaju u hrastovom buretu, zapremine 225 l, a potom se flaširaju i ostave da odleže. Od barik vina u ponudi imaju Merlot Barrique, berba iz 2017. i 2018. godine i Kabernet barrique, u ponudi trenutno berba iz 2016. godine.
,,Merlot Barrique je sličan Kaberneu, ali je mekaniji, manje reskog ukusa koji vuče na šljive i crni ribiz. Merlot Barrique ističe se po obogaćenoj aromi, punim i dobro izbalansiranim ukusom, „priča nam Jelena i dodaje: Od belih vina imamo Tamjaniku i Sovinjin blanc, zatim roze vina od Merloa. Tu su takođe desertna vina Beli bermet i Crveni bermet, koji privlače pažnju neobičničnom aromom i zanimljivim ukusom.
Za mnoga vina su nagrađivani na vinskim festivalima kao što je Vino fest u Vršcu, Vinski festival u Temerinu Vinarijada u Dolovu, vinski dani u orlovatu.
Najnagrađenije vino je Merlot barrique2017. godine, i više puta je nagrađen zlatnom medaljom i beli bermet sa kojim su na Vino festu 2019. u Vršcu bili pobednici za desertna vina. Ono što izdvaja vršački Vinofest od sličnih sajmova u zemlji, jeste mogućnost da se na ovom sajmu degustiraju, ocene i kupe vina koja se u Srbiji inače ne mogu naći, a osvajanje zlatne medalje prestiž je među vinarima.
Ljubitelji vina tokom ove manifestacije mogu da, uz zvuke vojvođanske tamburice, degustiraju najkvalitetnija vina i uživaju u gastronomskom specijalitetima domaće kuhinje.
,,Planiramo da povećamo proizvodnju grožđa, i podignemo nove zasade. Prošla godina je usporila poslovanje, svi znamo i zašto, ali se nadamo da će ova godina biti bolja, i da će se otvoriti nove mogućnosti za male poljoprivredne proizvođače.“

Izvor: Agrobiznis magazin 

Srodni tekstovi

Оставите коментар