Svet traži nova vina, da li je to šansa za Srbiju?

Аутор: dzonioff
418 посета

Srbija poslednjih godina mnogo ulaže u nove zasade vinograda i proizvodnju vrhunskih vina. U svetu se traže nove arome što je šansa za naše autohtone i odomaćene sorte. U vinogradima je sve više prokupca i tamjanike, kao i zlatnih medalja na svetskim konkursima za vina od tih sorti.

Naša autohtona sorta sa najdužom istorijom, prokupac, rasprostranjena je u Župi ali i regionu. Zovu ga „crnka“, „kameničanka“, „rskavac“, „skopsko crno“.

Prokupac je prinosna sorta koja se gajila na tradicionalnom župskom čokotu – gidži, ali se uspešno prilagodio i savremenim sistemima. Naši stari srpski vinari i kombinati prokupac su koristili za spravljanje ružičastih vina, vinjaka i kupaža.

Slavica Todić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu kaže da su viša stabla prihvatljivija za intenzivniju proizvodnju.

– Stablo je nešto više i gaji se u špalirima i redovima. To je nešto što ne narušava kvalitet grožđa. Ti novi oblici su vrlo prilagodljivi za intenzivniju proizvodnju, primenu mehanizacije, da to bude isplativije i ekonomičnije – navodi Todićeva.

Vinar iz Župe Lazar Lazarević navodi da se opredelio za autohtone sorte prokupac i tamjaniku.

– To je u planu i što se tiče zasada novih vinograda. Opredelilo nas je to što smo iz Župe. To su naše dva sorte koje ovde najbolje rađaju i koje ovde imaju veliku perspektivu i budućnost“ naglašava Lazarević.

Proizvodnja grožđa i kasnije vrhunskih vina postaje sve unosniji posao. To je prilika i za upošljavanje ljudi raznih profila. Novi vlasnici ulažu u nove ali i u osavremenjavanje već postojećih vinograda.

– Ispostavilo se da vinograd ima jedan fini teroar i finu ekspoziciju iako nije po knjizi i teoriji. Daje odlično grožđe i mi smo bili u prilici da napravimo i jako dobro vino – ukazuje vnar iz Topole Vladimir Živanović.

Vlasnici naših vinoteka ističu da je tokom prošle, godine korone, prodaja bila zadovoljavajuća i da su se posebno tražile autohtone, lokalne srpske, ali i regionalne sorte. Ta autentičnost može biti šansa ka probirljivom svetskom kupcu, koji je zasićen poznatim, pre svega, francuskim sortama grožđa i vina.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3193249/traznja-za-novim-sortama-vina-u-svetu-sansa-za-domaci-prokupac-i

Srodni tekstovi

Оставите коментар