Nećete verovati koliko dnevno se zarađuje na orezivanju voća

Аутор: dzonioff
895 посета

Orezivanje voća, ma koliko izgledalo lako, težak je posao. Dobrobiti orezivanja svima su poznate, međutim na rezaču je velika odgovornost, on svojim umećem i znanjem reguliše rod i kvalitet budućih plodova. Dobar rezač mora da poznaje fiziologiju biljaka, karakteristike rodnih grančica, gde se nalaze rodni, a gde lisni pupoljci i na koji način se koja voća vrsta orezuje. Profesionalnih rezača voća sve je manje, pa su iskusni voćari na vreme angažovali sezonske radnike. Branko Novaković i LJubo Paunović već desetak dana angažovani su na rezidbi voća u čačanskom selu Pridvorica.
„Orezao sam oko dve ipo hiljade sadnica, ostalo mi je još desetak hektara, po Šumadiji, to je sve unapred ugovoreno , stare su mušterije i kod ljih sam svake godine“, kaže Branko Novaković.Neiskusni voćari često prave greške pa se neretko dešava da se usled loše rezidbe, voćnjaci ne mogu oporaviti do tri godine., kažu Branko i LJubo koji zajedno pune dve decenije rezidbu u februaru počinju u čačanskom selu Pridvorica.Nema dovoljno onih koji poznaju rezidbu, dolaze i iz Smedereva, traže jeftinije rezače, ali su verujem i neiskusniji,ali ljudima je zauvar da uštede neki dinar, dodaje Branko. Iskusni u ovom poslu ne odstupaju od pravila rezidbe. Rezač mora poznavati sorte jer ni jedna se ne reže isto, ne samo sorte već i voćne vrste. Posebno se rade krune za sa svaku sortu i svaku vrstu vićaka, ali se najčešće rade sunčane, kažu majstori orezivanja voća Branko i LJubo.Tri godine je dovoljno da se nauči pravilna rezidba voća, ali koji su ivu metodu usavršili, ove godine značajno će uštedeti. Dnevnica rezača voća kreće se i do 50 evra i kako kažu Branko i LJubo, može da se zaradi, ali se i dosta radi.
Prema rečima Snežane Dragićević Filipović, savetodavca za voćarstvo PSSSČ, preporučuje se da se u starijim višegodišnjim zasadima privede kraju rezidba voća, dok se u zasadima koštičavih vrsta voćaka rezidba može obaviti kasnije.

Kada je reč o rezibdi voćaka, Dragićević Filipović ističe da većina voćara u čačanskom kraju koji se decenijama bave ovom proizvodnjom, sami orezuju voće, jer su stručni i osposobljeni za ovaj posao, ali da svakako ima i onih koji za orezivanje anagažuju stručna lica.

„ Mislim da je dnevnica između 30- 40 evra, negde se plaća i više, u zavisnosti ko i kako radi.

Ono na šta voćari treba da obrate pažnju jeste da period obaveznog zimskog mirovanja prolazi, bilo je mrazeva,ali vegetacija nije svuda krenula, tako da će vreme pokazati kako će proći kajsija. Voćari mogu iskoristiti lepo vreme za krečenje stabala koje se može više puta ponoviti jer se na taj nčin obavlja dezinfekcija i uništavanje patogena na kori.

Izvor:http://www.glaszapadnesrbije.rs/178256/Rezidba-voca-u-punom-jeku:-Iskusni-u-ovom-poslu-rade-za-dnevnicu-od-50-evra/

Srodni tekstovi

Оставите коментар