Da li ste znali da liker od mušmule čisti jetru?

Аутор: dzonioff
714 посета

Mušmula, ili divlja kruškica je plod koji je nepravedno zapostavljen, te ga sve ređe viđamo i u voćnjacima. Zri u jesen, jede se blago istrulela, i korisna je za mnogobrojne stvari, prepuna je vitaminom C i podiže imunitet pa nas tako štite od sezonskih virusa. Ako ste se već prehladili, one će vam pomoći kod kašlja.

Trebalo bi da ih konzumiraju osobe koje imaju problema s konstipacijom tj. zatvorom, jer je dokazano da uspešno regulišu i pokreću probavu, takođe korisno je ako imate nadutost stomaka ili srtomačne bolove. Osim probave, regulišu nivo lošeg i dobrog holesterola u krvi i čiste jetru i bubrege.

Liker od mušmula

Sastojci:

– 600 g zrelih mušmula
– 500 ml rakije (lozovače ili šljivovice)
– 250 g šećera

Priprema:

Mušmule dobro operite, zatim osušite i stavite u veću sterilizovanu teglu. Rakiju i šećer stavite u posudu pa na srednje jakoj temperaturi zagrevajte sve dok se šećer ne otopi. Prelijte sve preko mušmula i zatvorite teglu.
Stavite je na tamno, hladno i suvo mesto pa je narednih sedam dana svakodnevno jednom promućkajte odnosno najbolje okretati teglu gore dole. Nakon sedam dana liker ostavite da miruje najmanje tri nedelje, a nakon toga ga možete procediti i sipati u flaše.

Mušmule se najčešće beru dok su još tvrde i svetle pa se onda ostave da dozrevaju na suvom i hladnijem mestu. Zrele mušmule pre svega ćete prepoznati po boji. Kada su zrele postaju tamnosmeđe, vrlo mekane na dodir i ljuska im se „nabora“.

Izvor:https://www.magazinsrbijanka.rs/post/5feab923929fdd0a907d7c6b?fbclid=IwAR07fk21CrFoJhm9Bxnz3OUQuOzkEJHyk0cf51lnk3a-tQlHS6fH3R7QOOo

Srodni tekstovi

Оставите коментар