10 најлепших винарија у Србији

Аутор: draganadpetrovic
728 посета

Осмислили смо за вас винску туру у којој енологија, иако врло битна, игра споредну улогу, а у први план стављамо њено величанство архитектуру.

Винарије и вински подруми већ вековима нису само места за производњу вина, већ и архитектонски симболи винског света, који пружају инспирацију и уживање љубитељима опојних капи грожђа са свих меридијана, стварајући притом хармонију између природног и изграђеног окружења.

Иако традиционална архитектура винарија често користи природне материјале који пружају изузетну трајност и отпорност на промене температуре и влажности – као што су камен, дрво и опека, савремени пројектанти иду корак даље, комбинујући традиционалне елементе са модерним технологијама и иновацијама.

Замахом приватне иницијативе и у Србији је у последњих неколико деценија подигнуто читаво мноштво нових објеката у славу бога Диониса, а међу њима смо за вас издвојили ових 10 винарија које су нас, на првом месту, „опиле“ својим архитектонским обликовањем.

Илустрација: Винарије и вински подруми су архитектонски симболи винског света

1. Винарија Виртус
Аутори пројекта за зграду ове винарије у Витежеву код Свилајнца су архитекте Бранимир Поповић и Наташа Станковић, а овај њихов репрезентативни рад био је номинован за EU Mies награду 2019. године.

Винарија је подигнута од архетипских материјала, захваљујући којима објекат изгледа савршено уклопљен у пропланак с којег се лепо види цела Србија.

2. Винарија Топлички виногради
Ова винарија налази се на периферији виноградарског села Гојиновац крај Прокупља, у долини реке Топлице. Дивна камена фасада објекта се може видети из далека и беспрекорно се стапа с околином.

Винарију, смештену у винограду на надморској висини од 320 до 370 метара, дизајнирао је шпански архитекта Јавиер Родриqуез Мартинез 2016. године.

3. Винарија Деурић
Винарија Деурић смештена је на само пет минута од манастира Мала Ремета на Фрушкој гори, а архитектонски ју је обликовао Слободан Боба Николић.

Објекат садржи и вински подрум укопан осам метара испод земљине површине, који је, како истичу из ове винарије, „одраз стремљења да своју строго контролисану и заштићену производњу покажемо нашим купцима“.

4. Винарија Јанко
Винарија Јанко из Смедерева основана је 2006. године, кренувши, на неки начин, из импровизованог подрума, а данас се може похвалити прелепим функционалним објектом од 1.000 м² нето површине, ушушканим у више доминантних материјала, међу којима се издвајају камен, опека и велики стаклени зидови на приземљу и првом спрату.

Илустрација: Из архиве Агробизнис магазина
5. Матаљ винарија
Ово импозантно винско здање у источној Србији завршено је 1. јула 2020. године и својеврстан је украс у идиличном пејзажу изнад Неготина.

Реч је о производно-дегустационо-ресторанском комплексу винарије Матаљ, који заузима површину од 1.500 метара квадратних, а пројектовали су га Иван Филиповић, Милош Јововић и Ана Шкорић.

6. Винарија Звонко Богдан
Јединствен простор на коме настају вина са именом чувеног војвођанског певача незамислив је без богате културне традиције Суботице и њене околине.

Осим у сортама винове лозе и стиловима вина, богатство тог наслеђа види се и у јединственој архитектури објекта недалеко од Палићког језера пројектованом у стилу панонске сецесије.

7. Винарија Матијашевић
Матијашевић виногради налазе се у околини Орашца и простиру се на преко 15 хектара, а краси их елегантан, дрвени објекат винарије издужене основе, са двоводним кровом и укупне површине од око 945 м².

Архитекта Иван Филиповић водио је целокупан пројекат пројектовања и изградње објекта, а за радове на објекту је био је задужен Александар Радојевић, диг.

8. Винарија Шапат атеље вина
Иако традиционално обликовање комплекса винарије „Шапат атеље вина“ можда говори другачије, њихов простор производње у Новом Сланкамену пројектован је према најсавременијим стандардима и опремљен је врхунском енолошком технологијом.

У „барик подруму“ налазе се традиционални дрвени судови и барик бурићи, док је део подрума специјално намењен и дизајниран за удобну и опуштајућу дегустацију.

Илустрација: Дегустације најбољих вина део су уживања и посете винаријама
9. Винарија Деспотика
Ова модерно обликована винарија у Влашком долу код Смедеревске паланке садржи конференцијску салу за 30 гостију, дегустациону салу са 60 места, као и пространу терасу са панорамским погледом на Шумадију.

На врху Деспотике пројектован је феноменални видиковац, док Музеј винодељства представља посебну и јединствену атракцију у понуди ове винарије.

10. Винарија Темет
Смештена у Лозовику изнад Јагодине, Винарија Темет отворена је у октобру 2013. године. Пројектовање је започето 2009. године, када су посађени и први виногради, а објекат се састоји из три функционалне целине – производни, пријемни и стамбени део.

Површина објекта је 1.500 м², а винарија је пројектована је за капацитет од 120.000 литара. Пројектанти су били Алекса Роган и Лука Пантић, који данас воде биро Опна.

Извор: https://www.gradnja.rs/top-10-najlepse-dizajnerske-vinarije-u-srbiji/

Srodni tekstovi

Оставите коментар