Јесења заштита малина

Аутор: draganadpetrovic
431 посета

Прегледом засада малина, на једногодишњим изданцима, који се остављају за род за следећу годину, уочено је присуство симптома љубичасте пегавости изданака малине (Didymella applanata), сушења изданака малине (Leptosphaeria coniothirium) и смеђе пегавости листа малине (Sphaerulina rubi).

Ове изданке треба усправити и привремено везати, како би наставили нормалан раст и развој и били припремљени за зимско мировање. Такође боље је проветравање, а и извођење агротехничких мера је олакшано. Све ове мере утичу на принос малињака у наредној години. Неопходно је извршити заштиту засада у циљу смањења презимљујућих облика гљивичних и бактериозних обољења. За обављање третмана не чекати опадање лишћа, јер је тај период код малине продужен. Заштиту обавити по сувом и мирном времену, са већом количином течности, како би биљке биле истретиране од основе до врха.

 

Илустрација: Агротехничке мере утичу на приносе наредне године

Препорука је да се третман спроведе неким од регистрованих препарата на бази бакра:

-Cuprozin 35 WP (а.м. бакар-оксихлорид), у концентрацији 0,35% или
-Everest (а.м. бакар- хидроксид), у концентрацији 0,4% или
-Nordox 75 WG (а.м. бакар-оксид), у концентрацији 0,2%.

Такође, уколико се приликом прегледа засада уоче ластари са галама од малинине муве галице (Lasioptera rubi), овакве ластаре треба орезати, изнети из засада и спалити.

Пред снег пустити изданке да падну.

Милена Ћирић, дипл.инж.

Извор: Агробизнис магазин и ПССС

Srodni tekstovi

Оставите коментар