Јагоде родиле у октобру, слатке као у пролеће

Аутор: draganadpetrovic
253 посета

Топла јесен утиче и на вегетацију. На парцели Дражена Пеураче, код Шапца, јагоде на отвореном – други пут су ове године родиле и сазреле.

Црвени и зрели плодови, кад им време није. У лејама на 80 ари Дражен је ове јесени убрао више од 20 гајбица јагода.

„Лепо време учинило је своје, да имамо род и у јесен. Беремо колико има, да скинемо, да не трули. Купаца има, већа је потражања него понуда тренутно. Количина није велика, а потражња – сви би да купе“, објашњава Дражен Пеурача из Штитара код Шапца.

Илустрација: Дражен је ове јесени убрао више од 20 гајбица јагода

Уместо припреме за зимско мировање, зелене се биљке на којима је доста младог рода. Зрели плодови су слатки као у пролеће.

„За ово доба јагоде су преслатке. Почетак ће новембра, сад је крај октобра. Супер су. Ко хоће да проба, нек изволи. Има је, само треба обрати“, каже Даница Пеурача из Штитара.

Појава другог рода, произвођачима је донела непланирану добит. Стручњаци кажу да ће се то негативно одразити на принос следеће сезоне.

„Масовна појава јесте, нарочито ко је шишао цветове. Ко је скидао стари лист. Ту има неког приноса, тај принос није максималан. Појава другог рода ће да смањи принос у наредној години, једноставно, то је негативна појава, јер једноставно, биљке ће да се исцрпе и не могу се на најбољи начин припремити за наредну сезону“, указао је Милорад Јоцковић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Шапцу.

Цена јесење домаће јагоде је 400 динара, што је знатно више него у мају, када се у шабачком крају бере на око 2.000 хектара.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4279506/jagode-rodile-u-oktobru

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар