Јагоде из пластеника, без прскања!

Аутор: Gdjakovic
426 посета

Органска производња је све заступљенија у свету, а цена оваквих производа је и до три пута већа у односу на пољопривредне производе гајење на класичан начин. Међутим, органски узгајивачи се срећу са бројним потешкоћама пре свега како побољшати приносе без употребе пестицида, али и заштити биљке од штеточина без коришћења хемисјких средстава.

У свету се стално експериментише са разним техникама, а све више се употребљавају корисни инсекти. Како пише Хорти дејли као најкориснији за опрашивање органских јагода у пластеницима показао се бумбар.

– Фаворизовање опрашивања бумбарима је постала устаљена техника. Ови инсекти користе се за побољшање квалитета и то не само код органске производње већ све више код пластеничке производње уопште – објаснио је италијански пољопривредни техничар Кармине Ланаро.

– Пчелињаци са бумбарима уносе се у пластенике крајем децембра или почетком јануара. Поставља се неколико кутија по хектару, с тим што се њихов број повећава на четири до пет кутија у време пуног цветања јагода – додао је Ланаро и нагласио да оваква врста опрашивања доноси боље приносе али и утиче на смањење деформисаности плодова.

У борби против штеточина у засадима органскх јагода у пластеницима све више се употребљавају корисне гриње – Пхyтосеиулус персимилис које су се показале као врло ефикасне у борби против црвених паукових гриња.

Ове гриње у природи спадају у предаторске гриње које се хране штеточинама и размножава се дупло брже у односу на свој плен. Како захтевају посебне услове као што је температура од 20 до 30 степени и влажност ваздуха до 75 процената, показало се да пластеници нуде готово идеалне услове за развој ових гриња. Веома је прождрљива па може да поједе 30 јаја, 24 млада или 7 одраслих гриња у једном дану. Такође, ова врста је и предатор црвеног паука.

На овај начин у пластеницима се успоставља еколошка равнотежа која је на отвореним пољима нарушена неконтролисаном употребом пестицида.

– Персимилис се у пластеник уноси већ у децембру у мањем броју како би могли спонтано да се размножавају, колонизују животну средину и превладавају над црвеним пауком – истакао је Ланаро и нагласио да количина зависи од величине пластеника. Он посебно наглашава да треба имати у виду да се ове гриње брзо разможавају, те да за кратко време да очисте пластеник од штеточина.

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар