Шта је Еска винове лозе?

Аутор: draganadpetrovic
609 посета

Ових дана је све актуелнија појава Еске у виноградима која се манифестује као хронични и акутни тип болести. Хронични облик који је чешћи одликује се сушењем лишћа и опадањем, а акутни облик је праћен изненадним сушењем (апоплексијом) чокота.
Претходно се сматрало да је ово болест старијих винограда, старости од осам до десет година и старијих, међутим све је чешћа појава симптома на младим чокотима, старости две до пет година. Ово обољење проузрокује неколико патогена, симптоми се јављају на листовима, ластарима и бобицама чешће у условима суве и топле климе.
На листовима долази до промене боје услед губитка хлорофила. Само главни нерв задржава зелену боју, а између нерава листа јављају се издужене жуте или црвенкастосмеђе некрозе. Заражени листови најчешће опадају пре краја вегетације.

Илустрација: Акутна и хронична фаза болести/ Фото: Pixabay

Заражени ластари заостају у порасту, вену и не одрвењавају па долази до измрзавања. Код младих засада инфекција овим патогеном доводи до зачепљења спроводних канала (ксилема), зато настаје увенуће и сушење чокота нарочито у лето за за време високих дневних температура. Код старијих засада присутни су и патогени проузроковачи трулежи дрвета. Најчешћи патоген је Фомитипориа пунцтата која доводи до појаве беле трулежи сржи, који се јавља као карактеристичан симптом ове болести на попречном пресеку. Централни део је светле боје и мек, оивичен зоном тврдог дрвета.
На бобицама симптоми се јављају у виду ситних пега тамне боје, које се при јачем нападу спајају и долази до њиховог пуцања и сушења. Тиме се знатно нарушава садржај шећера и арома заражених бобица.
Инфекција најчешће настаје приликом резидбе, поготову кроз ране током оштре резидбе или ране настале као оштећење након града. Нападнути чокоти опстају више година, некад се болест на зараженом чокоту једне године не појави, али на крају увек долази со сушења и пропадања целог наџемног дела.

Најважније је предузимати превентивне мере за заштиту од овог патогена, које обухватају:
коришћење сертификованих лозних калемова при орезивању не правити велике резове током резидбе дезинфиковати алат, маказе и други прибор 70%- тним алкохолом премазивање рана од резидбе калемарским воском, а орезане делове изнети из винограда и спалити уклањање заражених чокота из винограда и њихово спаљивање.
Мирјана Петровић, маст.инж.пољ.

Извор:https://jugpress.com/poljoprivreda-eska-vinove-loze/

Srodni tekstovi

Оставите коментар