Шта је домаћин из Велике Крсне рекао градоначелнику Београда?

Аутор: draganadpetrovic
767 посета

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас успешно пољопривредно газдинство у Великој Крсни у општини Младеновац. Био је гост домаћина газдинства Владимира Бојића и његове породице, са којима је разговарао о начинима како Град може да помогне пољопривредницима у развоју воћарства и повртарства, производњи здраве хране и еко-туризма. Ово газдинство је пример савременог концепта у пољопривредној производњи са елементима агробизниса и предузетничког духа.

Улагање у воћарство увек се исплати
 • Данас сам имао прилику да се уверим да иза великог успеха ове породице стоје труд и рад и поносан сам што је Град Београд препознао овај тип произвођача и својим субвенцијама им помогао да данас буду пример успешног пољопривредног газдинства. Подизати четворо деце уз велики рад и вишегодишње улагање у домаћинство, заиста је задивљујуће. Захваљујем на гостопримству целе породице која је прави пример српског домаћина који у данашњим условима успешно опстаје на селу – рекао је градоначелник Радојичић.
  Он је додао да Град Београд има више од 250.000 хектара пољопривредног земљишта, од чега је око 170.000 обрадиво. То је велики потенцијал за развој пољопривредних газдинстава, којих на територији 17 градских општина има више од 30.000.
 • Скоро 60 одсто пољопривредних газдинстава концентрисано је на територији градских општина Обреновац, Младеновац, Лазаревац и Гроцка. Ово је важна привредна грана за Београд и у њу морамо улагати јер ће се то вратити отварањем нових радних места, повећањем извоза и растом животног стандарда. Субвенције које Град Београд даје, независне су од оних које даје Министарство пољопривреде. Улагања у пољопривреду од 2012. године повећана су 12 пута. Тачније, тада су средства износила око 20 милиона динара, а сада износе више од 200 милиона – нагласио је градоначелник Радојичић.
  Према његовим речима, развој породичног имања које смо данас обишли Град и Република су претходних година подржали са више од 10 милиона динара. Породица је средства улагала у развој воћарства, али и у обнову механизације и куповину противградне заштите воћњака на више од два хектара.
  Градоначелник је рекао да је Град Београд расписао конкурс за подршку руралном развоју у вредности од 180.000.000 динара, од чега је за сточарство опредељено 10.000.000 динара, за воћарство и повртарство 40.000.000 динара, пчеларство 30.000.000 динара и механизацију 100.000.000 динара.
 • Постоје посебни критеријуми бодовања и у складу са тим важно је истаћи да се предност даје младим пољопривредницима, газдинствима са већим бројем чланова, попут овог које смо посетили данас, као и газдинствима чији су носиоци жене. Ово је јако важно јер на тај начин подстичемо младе људе да остају на селу, на имању својих прадедова, те да започну сопствени посао – казао је Радојичић.Истакао је да поред поменутих субвенција, а у сарадњи са Пољопривредним факултетом у Земуну, Град Београд организује и многобројне бесплатне курсеве и обуке из области пчеларства и органске производње хране.
 • Током пандемије вируса корона схватили смо и значај домаћег туризма и којим природним богатствима Србија располаже. Села која се налазе на територији града Београда свакако су благодет нашег града и морамо их понудити страним и домаћим туристима. Београд има изузетно повољне услове за савремену пољопривредну производњу и трговину пољопривредним производима. Велика пољопривредна пространства, близина двомилионског града као финалног тржишта за пласман производа, близина две пловне реке, ауто-пут, железница, аеродром, све су то предуслови који Београду дају огроман потенцијал за развој пољопривреде и агробизниса. Због ових предуслова, пољопривреду и агробизнис видим као значају привредну грану, како за снабдевање домаћег тржишта квалитетним производима, тако и великог потенцијала за извоз – рекао је градоначелник.
 • Извор:https://www.blic.rs/vesti/beograd/radojicic-u-poseti-seoskom-gazdinstvu-nastavljavmo-da-ulazemo-u-razvoj-poljoprivrede/t3s3h46

Srodni tekstovi

Оставите коментар