Шта кажу стручњаци: Каква је ситуација у виноградима?

Аутор: draganadpetrovic
763 посета

На територији деловања РЦ Прокупље засади винове лозе се налазе у фенофази од почетак шарка до фазе шарак бобица (ББЦХ 81-83).

Визуелним прегледом засада винове лозе, регистрована су положена јаја пепељастог грожђаног мољца (Lobesia botrana). У току је пиљење ларви треће генерације те штеточине.
У циљу заштите гроздова од наведене штеточине, пољопривредним произвођачима се препоручује примена инсектицида:

·Шакал (a.m. lambda-cihalotrin) у концентрацији 0, 05-0, 06 л/ха (каренца 14 дана).

Бобице које су оштећене исхраном ларви пепељастог грожђаног мољца подложније су инфекцији различитим врстама трулежи. У циљу заштите винове лозе од проузроковача сиве трулежи грожђа (Botrytis cinerea)) препоручује се примена фунгицида:

·Linus (a.m. ciprodinil + tebukonazol) у количини 1,2 – 1,6 л/ха (каренца 21 дан).

Приликом хемијских мера заштите обавезно треба водити рачуна о каренци примењених препарата. Такође, пажњу треба обратити и на максимални број третмана (МБТ) примењених препарата у току једне сезоне.

Илустрација: Обратити пажњу на штеточине

НИШ
На подручју деловања РЦ Ниш мониторинг азијске воћне мушице (Drosophila suzukii) се врши помоћу ловних клопки са мирисним атрактантом и узорковањем зрелих плодова и праћењем излетања одраслих јединки из њих.

Први улов ове штеточине на ловним клопкама регистрован је у засаду купине, на локалитету Паси Пољана и на ловним клопкама у засаду винове лозе, на локалитету Малча.

Женке D. suzukii полажу јаја у здраве плодове у фази зрења и то захваљујући тестерастој легалици. Највеће штете настају на плодовима услед полагања јаја и исхране ларви месом плода. На местима где женка прави зарезе приликом полагања јаја отвара се пут за инфекције различитим проузроковачима трулежи.

За сада се региструју појединачни улови, али се може очекивати повећање бројности ове штеточине због њеног високог репродуктивног потенцијала (једна женка положи у просеку 400 јаја) и кратког циклуса развића (минималан период развића једне генерације је 8 дана).

Како би се спречило подизање нивоа популације и смањио ризик од настанка штета у засадима, препорука пољопривредним произвођачима у овом моменту је:

·Постављање ловних клопки за изловљављање у циљу смањења броја одраслих јединки (могу се користити пластичне флаше са избушеним рупицама у којима се сипа мешавина црног вина и јабуковог сирћета у односу 1:1 и неколико капи детерџента).

·Скраћивање интервала бербе ради што бржег склањања зрелих плодова са парцеле.

·Уклањање дивље купине, зове, џанарике и других биљних врста које могу бити домаћини овој штеточини са ивица парцела.

·рчење напуштених засада који представљају идеално место за неометано умножавање ове веома опасне штеточине.

Хемијске мере заштите у циљу сузбијања ове штеточине су ограничене због бербе и веома отежане јер су јаја и ларве скривене унутар плодова и морају бити усмерене на сузбијање одраслих јединки.

Илустрација: Неопходна стална контрола винограда/ Фото: Pixabay

Вршац
Фенофаза винове лозе:од почетка шарка (ББЦХ 81) до шарак бобица (ББЦХ 83).
У засадима винове лозе у региону који покрива РЦ Вршац се региструје пиљење ларви треће генерације пепељастог грожђаног мољца (Lobesia botrana). Визуелним прегледом се бележи повећање броја положених јаја на бобицама. Оштећења која праве ларве својом исхраном су значајнија због секундарног насељавања гљива које доводе до појаве трулежи. Такође, са сазревањем бобица повећава се опасност од штета које прави азијска воћна мушица (Drosophila suzukii).

Положено јаје на бобици пепељастог грожђаног мољца
У циљу заштите гроздова препоручује се примена инсектицида краће каренце:

  • Plures (deltametrin) 500-700мл/ха – каренца 14 дана или
  • Šakal (lambda cihalotrin) 0,05-0,06л/ха-каренца 14 дана.
    Како се најављују могуће падавине за заштиту бобица од проузроковача сиве трулежи грожђа (Ботритис цинереа) препоручује се примена фунгицида:
  • Teldor 500 SC (fenheksamid) 0,1% – каренца 7 дана за стоне сорте и 21 дан за винске сорте
    Препорука је да се води рачуна о каренци препарата, а третмане треба спроводити у вечерњим часовима.
Илустрација: Винова лоза у различитим фазама сазревања

Београд
На подручју РЦ Београда и Младеновца засади винове лозе се налазе у различитим фазама: од развоја плода до сазревања бобица.

Визуелним прегледом засада винове лозе на појединим локалитетима уочено је присуство свих развојних стадијума браон мраморасте стенице (Halyomorpha halys) и зелене повртне стенице (Nezara viridula).

Препорука је, да се у циљу контроле поменутих штеточина, уколико се региструје њихово присуство у засадима винове лозе примени инсектицид:

  • Plures (deltametrin) у количини 0,3-0,5 л/ха (каренца 14 дана).

Ових дана на територији Београда прогнозирано је нестабилно време са локалним падавинама и у таквим условима препорука је наставити са заштитом винове лозе од проузроковача сиве трулежи грожђа (Botritis cinerea), применом фунгицида:

-Linus (tebukonazol+ciprodinil у количини 1,2-1,6 л/ха (каренца 21 дан).

Илустрација: Могуће су и инфекције

Нови Сад
На подручју деловања РЦ Нови Сад засади винове лозе се налазе у фази од почетак шарка до фазе шарак бобица (ББЦХ 81-83).У фази сазревања винова лоза је осетљива на напад од стране гљиве проузроковача сиве трулежи грожђа (Botritis cinerea). За регион Новог Сада се за уторак и среду прогнозирају падавине које могу створити повољне услове за остварење инфекције од наведеног патогена, те се у циљу заштите гроздова, произвођачима препоручује примена неког од наведених фунгицида:

·Teldor 500 SC (fenheksamid) 0,1% (каренца 7 дана стоне и 21 винске сорте) или

· Luna privilege (fluopiram) 0,5 л/ха (каренца 7 дана стоне и 21 винске сорте)

Приликом спровођења хемијских мера заштите строго водити рачуна о каренци примењених препарата!

Извор: http://pissrbija.com/Preporuke_BD/vinova%20loza.aspx

Srodni tekstovi

Оставите коментар