Шпанска научница открила тајну витког стаса: Чаша црног вина и збогом килограми

Аутор: draganadpetrovic
627 посета

Чаша црвеног вина уз оброк помаже при губљењу килограма, тврди шпанска научница Роса Ламуела-Равентос! Ова теза, која је веома утешна за винољупце који се боре са вишком килограма, изнесена је током јуна на виртуелном семинару „Вино и управљање телесном тежином“ који је организовала група „Њине ин Модератион“, посвећена промовисању винске културе.

Илустрација: Чаша црно вина за боље здравље/ Фото: Pixabay

Роса Ламуела-Равентос, професор нутриционизма и науке о храни на Универзитету у Барселони и члан Истраживачког центра за физиопатологију гојазности изнела је тезу да умерена конзумација вина може да помогне при губитку тежине, а већ раније се придружила многим истраживачима који тврде да црвено вино доприноси здрављу кардиоваскуларног система.

Научница је истакла да верује да је највећа заблуда о вину да оно садржи само „празне калорије“, то јест да нема храњиву вредност. Она је рекла да је велика грешка искључивати вино из режима исхране намењеним губитку тежине, преноси еКапија.

  • Истина је да калорије у вину долазе махом од етанола, али је вино, такође, и богат извор натријума, а садржи и друге минерале и главни је извор полифенола у медитеранском начину исхране. Једна чаша вина садржи око 125 калорија, али људи не узимају у обзир да вино и „спаљује“ калорије захваљујући полифенолима – навела је она.

Један од механизама помоћу којих вино утиче на телесну тежину је термогенеза, метаболички процес помоћу којег људи троше калорије како би генерисали телесну топлоту. Ламуела-Равентос тврди да се ово дешава током конзумације вина и сугерише да полифеноли као што је ресфератол утичу на стварање типа масног ткива које храну претвара у топлоту.

Илустрација: Умереност је кључ успеха/ Фото: Pixabay
  • Приметили смо да умерена конзумација црвеног вина током оброка не додаје на тежини нити ствара абдоминалне масне наслаге. Чини се да су полифеноли одговорни за ово. Они побољшавају стање цревне флоре и појачавају термогенезу – рекла је.
    Како наводи ова научница, црвено вино садржи највише полифенола од свих алкохолних пића, чак 200 милиграма по чаши. Она тврди и да се најбољи резултати постижу код жена које конзумирају једну чашу вина по оброку, и код мушкараца који испију две чаше.

Студија је заснована на посматрању навика шпанских љубитеља вина и њен домет је врло ограничен, али Ламуела-Равентос намерава да подигне истраживање на виши ниво, праћењем биомаркера који прецизно детектују да ли је нека особа у претходном периоду пила вино (главни биомаркер је винска киселина), и то код већег броја људи. За сада, предала је на рецензију рад који прати ове биомаркере код групе од 215 жена у познијем животном добу у коме постоји велики ризик од кардиоваскуларних проблема и акумулације масног ткива. Истраживање још увек није објављено, али Ламуела-Равентос каже да резултати показују да код жена које пију вино није примећен раст обима струка нити повећање БМИ индекса тежине.

Илустрација: Црно вино нас чини и срећним/ Фото: Pixabay

Лепих вести за љубитеље вина све је више, и чини се да се ствара консензус о томе да је црвено вино, када се конзумира умерено, ако већ не еликсир младости – а оно барем пиће које до одређене мере може да позније животно доба учини здравијим и срећнијим.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/strategija/kako-casa-crvenog-vina-pomaze-u-gubljenju-kilograma-ima-i-kalorija-ali-ih-i-spaljuje/3jshjdj

Srodni tekstovi

Оставите коментар