Цена малине погурала идеју о осигурању пољопривреде

Аутор: Gdjakovic
536 посета

Општину Ариље, срце малинарства и воћарске производње у Србији, посетили су представници Компаније ,,Дунав осигурање’’ и министарства пољопривреде. Том приликом разговарали су са пољопривредницима о заштити засада  путем осигурања. Воћњаци се у Ариљу  простиру на чак 3500 хектара, што доприноси и великом броју регистрованих пољопривредних  газдинстава. Има их чак 2 600. Поред јагодичастог воћа у овој општини гаји се јабука, шљива, а последњих година и боровница. Док се површине под воћњацима шире, расте и све већа потреба за осигурањем у чему је Компанија Дунав водећа.

Радиша Стефановић, заменик председника општине Ариље сматра да тај број може ићи још горе и додаје да је Златиборски регион један од пет региона који су узели повећање учешћа у осигурању од стране Републике на 70% :“ Дошли смо до закључка и заједничких идеја да би постојала могућност да за наредни буџет, буџет 2023. године, покушамо да ту разлику непокривеног дела осигурања са 30 % умањимо од стране локалне самоуправе онолико колико будемо у могућности сходно планираном буџету“.

Горан Ђаковић, саветник министра пољопривреде шумарства и водопривреде рекао је да је ресорно Министарство прошле године издвојило више од 1,5 милијарди динара: “За премију осигурања пољопривредне производње конкурисало је и добило субвенције 30 000 газдинстава. Наравно, то је јако мали број у односу на број газдинстава код нас и ми тежимо да осигураних површина буде више. Актуелна цена малине је можда и додатни разлог и мотив да се пољопривредници осигурају“ наглашава Ђаковић.

Радионица АГРОПРЕСС-а коју подржава Копанија ДУНАВ ОСИГИРАЊЕ и у сарадњи, овог пута, са Општином Ариље је изазвала велико интересовање воћара из Ариља који су дошли да се информишу о субвенцијама Министарства пољопривреде и полисама осигурања, а међу њима било је и оних који, иако нису пољопривредници, већ годинама користе осигурање компаније Дунав.

Милован Пјевовић je професор у пензији, каже да је био директор школе и сарађивао са Дунав осигурањем: „Дунав је помогао школама увек. Кад су почели са осигурањем станова ја сам осигурао стан. Кад је чуваркућа настала ја сам то одмах осигурао и говорио сам осталим људима да осигурају јер је Дунав јако добра кућа и они признају све штете“.

Након радионице посетили смо домаћинство Раце Недељковића, воћара који има 1,7 хектара малина. Прошле године Недељковић  је остварио  принос од 200 килограма малина по ару одноносно 20 тона по хектару наглашавајући да му је било лакше то што је осигурао свој малињак.

Рацо Недељковић

Рацо Недељковић наш домаћин и угледни воћар из општине  Ариље каже да поред агротехничких мера које су из године у годину све веће и веће и да  због тих килматских непогода долазимо до нужне потребе да сав тај рад осигурамо. “Ја сам ту сигурност нашао код Дунав осигурања и већ годинама осигуравамо из разлога да би у случају неких непогода повратили сва уложена средства и остварили неку добит. Осигурање је сасвим неприметан новчани износ, уз подршку државе, у односу на оно шта може да се изгуби у случају временских непогода“, додаје Недељковић.

Скро сваки други засад осигуран!

„На овој територији, општина Ариље за ову сезону за осигурање плода малине, на принос од основних ризика а то су пожар, град и гром, на принос од 1000 килограма малине по цени од 300 динара по килограму премија осигурања би износила око 27 000 динара без пореза на годишњем нивоу. Са субвенцијом од 70 % премија осигурања за малину износила би око 8000 динара без пореза на годишњем нивоу“, објаснила је модел осигурања Данка Тошић која је шеф пословнице ,,Дунав осигурања’’ у општини Ариље.

Још један воћар привукао је пажњу својом импресивном производњом. Милисав Новаковић у селу Латвица код Ариља са само 34 године има две хладњаче, засаде јабука који се простиру на скоро пет хектара, малињак од два и по хектара и три хектара у коме је заступљено остало воће. У питању је производња у коју је укључена цела породица која броји двадесет чланова.

Милисав Новаковић је такође воћар којг смо посетили у селу Латвице код  Ариља. Он за Агробизнис магазин каже: „Основали смо фирму и наше газдинство 2010. године и почели смо са Дунавом и свих ових година та се сарадња ширила. Прво смо имали мање засаде малина, а сада слободно могу да кажем да све површине у нашем газдинству а самим тим и два објекта , хладњаче и фирма. Ми смо задовољни како све то функционише и настављамо са осигурањем“.

У општини Ариље повећава се број осигураника. Прошле године је захтев за повраћај премије Трезору поднело 1 200 осигураника што говори да је око 46 %  носилаца пољопривредних газдинстава закључило полису осигурања. Како кажу и сами произвођачи, велики допринос таквој њиховој одлуци су управо  радионице АГРОПРЕСС-а које имају едукативни  карактер и на којима, као што је ова одржана у Ариљу, произвођачима приближе предности и укажу на значај осигуране пољопривредне производње.

Srodni tekstovi

Оставите коментар