Цена купина све боља, шта могу да очекују купинари?

Аутор: draganadpetrovic
887 посета

Након што је берба малина завршена, за воћаре ивањичког краја и даље нема одмора. Црвено злато замениле су купине, чија сезона увелико траје а цена црних плодова ове године такође је достигла свој историјски максимум. Креће се око 200 динара по килограму, а велику потражању овог воћа условила је несташица на светском тржишту. То је велики корак напред ако се зна да се откупна цена претходних година кретала у просеку око 50 динара.

  • И купина је доживела својих пет минута, како дани буду одмицали очекујемо да ће по килограму коштати и око 300 динара. Мексико као највећи произвођач је подбацио стога велика потражња влада за нашим воћем. Биће ово једна од најбољих година, а велика шанса јесу и нова тржишта која су нам отворена попут Скандинавских земаља- изјавио је за Рину Добривоје Радовићвоћар из Ивањице.
Илустрација: И произвођачи купина дочекали својих пет минута/ Фото: Pixabay

Међутим, и купина дели исту судбину као и малине, јер су приноси ове године доста мањи него претходних. Некада је у Србији под купином било око 6.700 хектара, а услед неисплативе економске рачунице у ранијих година многи су посекли своје засаде, па је сада под овим воћем свега око 1300 хектара. Многи ће се сада можда и покајати што су то урадили, не сачекавши боље дане за црно злато.

  • Оно што је остало једва је родило. Купина не трпи високе температуре као малина, неопходно јој је много више воде. Ја је узгајам на 40 ари, на 10 сам применио све агротехничке мере на време и обезбедио довољну количину воде и приноси су око тоне по ару, што је одлично. Плодови су феноменални. На осталој порвшини родило је јако лоше. Ако се узме у обзир целокупно стање, може се рећи да је око 60 одсто купине у Србији сагорело -рекао је Радовић.
Илустрација: Потражња за купинама већа него за малинама/ Фото: Pixabay

Он истиче да је потражња за купином већа чак и од оне за малином. Воћари је више не беру у пластичне посудице, већ у гајбице од око три килограма и могу да бирају како и коме ће да је продају. Некада су они били ти који су обилазили врата откупаца како би понудили воће, а сада су се ствари поприлично промениле па купци траже њих, скоро и не питајући за цену.

Извор:https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/cena-po-kilogramu-oko-200-dinara-ko-je-zapoceo-ovaj-biznis-smesi-mu-se-dobra-zarada/e6nf57v

Srodni tekstovi

Оставите коментар