Хоће ли купина извадити сезону?

Аутор: Gdjakovic
586 посета

Милан Дивнић из села Бобова изложио је најквалитетнију купину на овогодишњој 15. манифестацији „Дани купине“, која је у недељу одржана у месту Ставе код Ваљева.

За највећег производјача овог бобичастог воћа проглашен је Србољуб Влајковић из Станине Реке, док најуредјенији купињак има, по мишљењу стручне комисије, Зоран Аџић из Ситарице.

На изложби је учествовало 20 производјача купине из ваљевских села.

Манифестацију је требало да отвори један од државних секретара Министарства за пољопривреду, али је посета представника ресорног министарства „Данима купине“ изостала.

Овогодишњи род купине је солидног квалитета. За разлику од малине, купина је боље поднела нагле временске промене, које прате ово лето, сматрају стручњаци Саветодавне пољопривредне службе у Ваљеву. Хладњачари купину откупљују по цени од 120 до 130 динара за килограм.

Произвођачи купина: Испитати да ли су власници хладњача договором оборили цену

Прошле године откупна цена се кретала од 150 до 200 динара, када је забележен нагли скок цене купине јер се ранијих година углавном продавала 50 динара за килограм.

Производјачи купине нису задовољни овогодишњим ценом с обзиром, како кажу, високу стопу инфлације, која је поскупела производњу, али кажу да су овога пута боље прошли од малинара.

Манифестација „Дани купине“ одржава се у организацији Удружења „Загрљај“ и Месне заједнице Ставе, под покровитељством града Ваљева, а уз подршку Спортског савеза Ваљева, Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ваљево, Туристичке организације Ваљево и великог броја донатора и спонзора.

Извор: https://n1info.rs/magazin/lifestyle/milan-divnic-izlozio-je-najkvalitetniju-kupinu-na-manifestaciji-dani-kupine/

Srodni tekstovi

Оставите коментар