Хладњачари одрешили кесу: Никад виша цена за килограм малина

Аутор: draganadpetrovic
1,3K посета

Уочи сезоне бербе, српске малинаре брину лоша кондиција засада, због чега је до сада већ претрпљена штета, могуће временске непогоде које су већ узеле данак, и мањак радне снаге. Не и цена, јер „црвено злато“ одавно није било плаћено као што ће бити ове године.У нижим пределима у Србији, малина је већ почела да зри, а почетак бербе почеће следеће седмице, док ће се са ти му брдско-планинским деловима чекати још 15-20 дана. За то време, каже Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије, обилазе произвођаче и нуде им аконту цену од 280 до 320 динара за килограм. Плус десет одсто за малину довежену до хладњаче.

Илустрација: Хладњачари нуде невероватних 320 динара по килиграму/ Фото: Pixabay
  • Цена је ове године солидна, али се не може рећи да смо презадовољни. Пре овога малина је најбоље била плаћена 2007. и 2008. када смо добијали од 2,4 до 2,7 евра по килограму. Истина је да је динар сада стабилнији у односу на евро, али су данас много скупљи хемија за агротехничке мере, механизација, делови за пољопривредне машине, гориво. Прошле године цена је била 215 – 220 динара, али су у међувремену многи трошкови произивођача поскупели – објашњава Радовић.

Потражња за малином ове године је огромна у свету јер су, каже он, Чиле и Пољска на 50-60 одсто од очекиване производње. Српским извозницима, додаје Радовић, недостаје 40-50 одсто количина уговорених још за прошлу годину.
-Притом, Србија ће ове године произвести, не буде ли нових непогода, 50 одсто од 82.000 тона колики је наш годишњи просек. На то су утицали болест садног материјала, јер огромном већином није сађен сертификован, временске непогоде из ове и претходних година, и лоше стање неких засада. Многи малинари су због лоше цене од 2016. до 2019. запустили малињаке, а сада када је цена боља покушавају да „лече“ засаде, али им не вреди много- прича председник Асоцијације малинара Србије.

Илустрација: Огромна потражња за малинама и ове године/ Фото: Pixabay

Малинарима главобољу задаје мањак радне снаге, многи од њих до сада нису обезбедили берачима. Бољима, који могу да уберу 100 килограма дневно, нуди се до 3.500 динара дневно уз превоз, три оброка и спавање. Минималне дневнице су 2.500 динара. Берачима којима више одговара да буду плаћени по конкретном учинку нуди се цена од 40-70 динара по убраном килограму.
-Добар део људи који надничили у малињацима је отишао у иностранство, ангажован је на градилиштима широм Србије, посветио су се другим пословима. Мањи број је посадио своје малињаке. Младима је, част изузецима, много угодније да лутају ноћу и спавају до подне него да раде и добро зараде – каже Добривоје Радовић.По његовим речима, тек мали проценат српских малињака је осигуран, а разлог је неповерење произвођача у осигуравајуће куће. Дешавало се, преноси наш саговорник, да невреме десетује род за 40 одсто, а осигуравајуће куће процене штету на 15 одсто.

Илустрација: Проблеми са недостатком радне снаге уочи почетка бербе малина/ Фото: Pixabay

Повољна околност је, наставља овај малинар, што противградне станице у Србији располажу са дупло више ракета него пре четири – пет година. Ни ракете нису свемогуће против градоносних облака, али знатно умање штету.
-Делове Ариља и Ивањице је у недељу захватило страховито невреме. Штете услед града је било, али су само ивањички стрелци дејствовали са 38 ракета. Да нису град би уништио све пољопривредне усеве, – прича председник Асоцијације малинара Србије.

Извор:https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/za-kilogram-maline-i-do-320-dinara-hladnjacari-odresili-kesu-i-razleteli-se-srbijom/c0tk8lf

Srodni tekstovi

Оставите коментар