Фрушкогорске трешње за Европске потрошаче

Аутор: draganadpetrovic
567 посета

За коју годину са обронака Фрушке горе, трешње из Сланкаменачких винограда требало би да се нађу на захтевном тржишту Западне Европе.Сведоци смо жестоких временских прилика које многи називају и климатским променама. У таквим условима производње нема места за аматеризам.Да би засад трешње из сланкаменачких винограда, места прпознатљивог по добрим воћарима и виноградарима парирао савременим италијанским засадима, а са жељом да домаћа трешња буде и боља од чувене италијанске трешње, на површини од око 12 хектара подижу се стубови за противградне мреже које су данас неминовност за оне који желе да се баве воћарством.

Илустрација: Саде се трешње у сланкаменовачким виноградима/ Фото: Pixabay

Млади воћари, браћа Цесник, Андреј, који добро влада обрадом земљишта и Александар, будући инжењер пољопривреде, уз логистички припрему искусног привредника Богдана Мамузића, свесни значаја симбиозе знања и савремене технологије производње, са пуним еланом крећу у захтевну и нимало лаку прозводњу трешње.

Јесењи радови приводе се крају. Урађена је Агрохемијска анализа земљишта, а на прролеће, већ средином априла, на површини од око 12 хектара, очекује се садња квалитетних сертификованих италијанских садница које би након годину дана требало да дају и први род.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/srem/slankamenacke-tresnje-za-evropske-potrosace_1292501.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар