Фрушка гора једно од најбољих виногорја на свету

Аутор: draganadpetrovic
694 посета

Деда виноградара и винара Ернеа Сагмајстера из Кањиже био је винар на северу Бачке, ослањајући се на винову лозу и грожђе винородног подручја Суботичко-хоргошке пешчаре на Келебији, али опредељујући се да уђе у винску причу Сагмајстер потомак је изабрао другу добитну комбинацију да се посвети справљању врхунских вина.
Два хектара винограда аутохтоних сорти грожђа Ерне негује на више потеса у атару Ирига на Фрушкој гори, а подрум и винарија су му на северу Бачке у Кањижи. Како признаје такав распоред је у почетку био приличан изазов.

  • Када нам је долазио наш пријатељ Јожеф Нађ, наш Кањижанин, светски познати кореограф и маг савременог позоришта, често смо заједно одлазили у Ириг да купујемо вина, па ме је једном приликом питао, да ли би пристао да садимо виноград и направимо наша вина. Кренули смо да садимо старе сорте винове лозе које смо установили да су великом вероватноћом са Фрушке горе. Ишли смо на подизање засада аутохтоних традиционалних сорти, а уједно смо засадили и нешто црног бургундца пино ноар. Тражили смо најбоље потесе, историјске потесе где су били најбољи виногради. То је било доста лако да се пронађе, јер су нам доста помогли мештани – присећа се Сагмајстер.
Илустрација: Ове године квалитет грожђа је изванредан


Овогодишња берба је изнедрила око 60% од уобичајеног рода грожђа, бобице су биле мале, мали је и рандман, али Сагмајстер истиче да је квалитет изванредан.

  • Због суше род је подбацио не само код стварно добрих аутохтоних сорти са овог поднебља него код свих. Ове сезоне вегетација је била кратка, јер је касно кренула, грожђе је рано сазрело, али је добро што су у бобицама остале киселине и има сласти, па ипак очекујем да ће бити изванредна година за вино – оптимиста је Сагмајстер који је у међувремену остао сам у овом послу, али без обзира на то, жели да прошири винограде који су у атару Ирига и изнад Нерадина подигнути 2009. и 2010. године.
  • Постигли смо са младим засадима винограда добар квалитет вина, тако да сада имамо можда прво вино из Србије које је у упаривању хране у ресторану са две Мишленове звездице у Берлину. Ове године смо имали извоз вина у САД, предстоје испоруке за Италију, вероватно још у Шведску, Данску, Холандију и Немачку – открива Сагмајстер.

Одлука да се посвети виноградарству на Фрушкој гори, а вино справља у подруму код куће на северу бачке, није случајна. Сагмајстер је испричао да је у пореским књигама у Сегедину, удаљеном тридесетак километара од Кањиже, остало записано да је више од 80 становника Сегедина некада, почетком 16.века, имало у поседу винограде на Фрушкој гори! Познато је из тог времена да су власти Сегедина и Сенте заратили, када су Сенћани увели дажбине за вино које су Сегединци превозили бродовима реком Тисом.

  • Нас је привукло оно што смо увидели у винима које смо куповали у Иригу, да постоји огромна могућност да се направе веома квалитетна вина. Фрушка гора је за мене једно од најбољих виногорја на свету. Вина из других виногорја тешко могу да се мере са вином фрушкогорских винограда. Она су избалансирана, имају киселине и справљају се од грожђа које је зрело, а и структура вина је веома добра – објашњава Сагмајстер.
Илустрација: Србија може да прави врхунска вина

Аутохтоне сорте
Он на Фрушкој гори негује аутохтоне сорте фурминт, кадарку и липолист, које касно сазревају, али напомиње да променом климе грожђе успева све лакше да сазри али и да му остану киселине.

  • Јер, то су сорте са доста добрим киселинама, што је у овим климатским променама изузетно важно – сматра саговорник Дневника и указује на светски познату винарку Yенсис Робинсон, која тврди да је фурминт међу три најбоље беле сорте на свету.
  • Извор: https://www.ekapija.com/news/3449173/vinariji-sagmeister-grozdje-sa-fruske-gore-a-vinarija-na-severu-backe

Srodni tekstovi

Оставите коментар