Фантастична плата за бераче малина, али нико неће да ради

Аутор: draganadpetrovic
850 посета

Сезона бербе малина почиње за мање од месец дана, а осим рода и пласмана оно што брине пољопривреднике јесу сезонски радници које не могу да пронађу. Саво Добросављевић из села Вучковица до сада је раднике довозио из Руминије, али услед епидемије корона вируса сада за сваког мора да плаћа тестове што му се не исплати.
Овог лета ће његове малињаке осим чланова породице, после дужег времена да беру и радници из Србије које је једва нашао, иако су дневнице одличне и за мало више од месец дана могу да зараде 100.000 динара.

Илустрација: Плата берача и до 100.000 динара за месец дана
  • Све ће бити теже и теже наћи добре и квалитетне бераче. Више није као некад, када су се људи утркивали да дођу и зараде одличне плате у малињацима. Моје малине су 12 година брали радници из Румуније који су одлични и поштено зараде сваки динар. Међутим, ове године тестови су прескупи, нисам имао никакву рачуницу када бих све то плаћао. Нашао сам екипу из Грделице која ускоро долази, дневница им је 25 евра и добијају још пет евра за храну, пошто су тражили да сами себи спремају оброке, изјавио је за РИНУ Добросављевић.

Овај воћар под засадима малине има површину око хектар ипо, сорте су виламет и микер. Временска клацкалица утицала је на количину рода, али како каже Саво, не толико и на квалитет.

  • Прошле године приноси су били око 20 тона, сада ће то бити око 30 одсто мање конкретно у мојим малињацима, али у разговору са колегама схватио сам да штета ове године иде чак и до 50 одсто. Прво је малину убио мраз, а онда и друге временске непогоде. Оно што је остало је задовољавајућег квалитета, очекујемо крупне и укусне плодове, каже Саво.
Илустрација: Помиње се откупна цена и 300 динара по килограму малине

О цени је још увек рано причати, најављују око 300 динара по килограму, али све је неизвесно док не почне берба. Тада ће малинари тачно знати колико сав њихов уложен труд кошта по килограму.

  • Уколико би цена достигла висину прошлогодишње и кретала се негде око 250 динара, ја бих био задовољан,закључио је овај малинар из Драгачева.
  • Извор:https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/plata-100000-dinara-ali-nema-ko-da-radi-malinarima-vremenske-neprilike-smanjile/0cdwwwn

Srodni tekstovi

Оставите коментар