Фантастичан успех српских винара

Аутор: draganadpetrovic
319 посета

НА УПРАВО завршеном Међународном Енолошком конкурсу „Serendipity Wines“, једином на свету посвећеном слатким, ароматизованим, миришљавим винима, Србија је освојила две „Велике Златне медаље“ – за бело слатко вино „Три Сунца Траминац Касна Берба“ „Фрушкогорских винограда“ из 2015. године и за ароматизовано вино „Дарк Риђо Wine“ из 2011. године „Винарије Радослава Трипковића“.

Друга је година од када је установљена ова међународна награда, надметање се одвија у Ломбардији, у близини Бергама, у месту Грумело дел Монте, реч је о једином конкурсу на свету такве врсте којег су установили Удружење Путева вина Валћалепио и Укуси Бергама под патронатом Међународне организације за Винограде и Вино.

Илустрација: Српска вина освојила чак 40 чланова жирија

На Конкурсу су представљена специјална вина која су у стању да изазову емоцију, да пренесу позитивне утиске и потпуно непознате и неоткривене, вина која није лако сусрести свакога дана, бела и црна са специфичним укусом, мирисом, слаткоћом и градацијиом алкохола.Жири је био састављен од 40 чланова, новинари специјализовани за вино, енолози, познаваоци вина, из 14 земаља. Италији је припало девет Великих златних медаља а Србији, Мађарској и Португалу по две.

Вина са сувим грожђем, миришљава, ароматизована, подељена су у пет категорија у надметању, учествовало је 119 узорака вина, из Аустрије, Канаде, Италије, Португала, Републике Чешке, Србије, Шпаније и Мађарске, 99 је прошло неопходну границу за надметање, укупно је додељено 20 Медаља и 15 Великих Златних медаља.

Извор: https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1121962/sjajan-uspeh-nasih-vinara-medjunarodnom-konkursu-vina-srbija-osvojila-dve-velike-zlatne-medalje

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар