Упозорење: Рутава буба напада уцветале воћњаке и прави огромну штету

Аутор: draganadpetrovic
819 посета

Ова полифагна штеточина напада бројне гајене, коровске и украсне биљке. Развија једну генерацију током године, а презими као одрасла јединка, у земљи на дубини до 10 цм. Рутава буба (Тропинота хирта) је тамне боје тела, обрасла сивим длачицама, са бледо жутим неправилним тачкицама на покриоцима. Одличан је летач па лако прелази на нове површине у потрази за храном. Пошто напусте места презимљивања одрасле јединке рутаве бубе хране се на коровској флори, на цветовима маслачка. Са цветањем воћних врста оне прелазе на њихове цветове, на цветове крушке, јабуке, шљиве, вишње, трешње, брескве, јагоде, малине, купине. Може се уочити и у усевима уљане репице, као и на украсном биљу.

Илустрација: Рутава буба потпуно уништава цветове

Највећа активност ове штеточине током дана је у периоду од 10-16 часова. Штете може нанети и у фази белих балона јер се увлачи у још неотворен цвет и храни деловима цвета. Нарочито велике штете може нанети у младим засадима где су стабла ниска и мали је број цветова. Тада може у потпуности да уништи све цветове и онемогући доношење рода. Оштећујући делове цвета, прашнике, тучак, круничне листиче, ова штеточина онемогућава заметање плодова. Такође, оштећује и тек заметнуте плодове. Доводи до њихове деформације те се могу користити само за индустријску прераду.

Илустрација: Напада цвет воћа, па и јабуке/Фото: Pixabay

После периода допунске исхране и парења, полаже јаја у површински слој земљишта или најрадије испод биљних остатака. Ларве су беле боје са жутом главом. Хране се биљним остацима у распадању и ситним кореновима, и неправе занчајнија оштећења на корену. Развој ларви се одвија у земљишту, у површинском слоју, где се и учауре. Одрасле јединке нове генерације презимљавају у површинском слоју земљишта, које ће напустити тек наредног пролећа крајем марта или почетком априла.
С обзиром да је ова штеточина присутна у време цветања, када су на цветовима присутне и пчеле и други полинатори, њено сузбијање применом хемијских мера заштите није могуће.

Илустрација: Може да страда и цвет шљиве/ Фото: Pixabay

Примена инсектицида у фази цветања је строго забрањена, те су оправдане само механичке мере заштите. Изловљавање рутаве бубе спроводи се постављањем ловних клопки, посуда беле или плаве боје са мирисним атрактантом који ће привући јединке рутаве бубе. У посуде са водом додаје се цимет, анис, негро бомбоне, сируп од јабуке, сируп од јагоде, малине или слично. Потребно је поставити што већи број посуда и то по ободу, а мањи број распоредити по унутрашњости парцеле. Такође се могу користити веће чаше или лавори, као и пластична бурад беле или плаве боје. Посуде се могу поставити на земљу и у крошњу дрвета. Потребно је свакодневно празнити посуде и поново их напунити раствором, све док не прође опасност од ове штеточине. До прецветавања воћа у воћњацима не треба сузбијати корове који цветају, пре свега маслачак, како би се смањила активност рутаве бубе на цветовима воћа.
Бојана Карапанџић, дипл.инж.пољ.

Извор:https://jugpress.com/poljoprivreda-rutava-buba-napada-sve-biljke-kako-se-izboriti-s-njom/

Srodni tekstovi

Оставите коментар