Упозорење: Ова штеточина прави озбиљне проблеме на јабукама

Аутор: draganadpetrovic
564 посета

Судећи по роду али не и по цени, јабуке чија се берба приводи крају, воћари би могли бити задовољни овом производном годином. Квалитет плода је нижи због присуства штеточине нове на овим просторима – браон-мраморасте стеницеУ атару Бачке Паланке, у јабучњацима, углавном је радно. Користи се свали сат без кише како би се обрале касније сорте јабуке попут грени смита.Берачи су задовољни, међутим, власник овог савременог воћњака, инжењер заштите биља по струци, иако је применио све мере, уложио доста средстава и знања у производњу јабука ове године суочава се са штеточином која је на нашем поднебљу све присутнија а за коју, како каже, још нема лека.

Илустрација: Нижа цена јабука у односу на прошлу годину/ Фото: Pixabay

Реч је о браон-мраморастој стеници.

Цена јабуке је нижа у односу на прошлу годину, истичу стручњаци. Они наводе да постоје две категорије произвођача тог воћа: велике, који имају своје хладњаче и мале, без хладњача.

Цену одређује тржеиште, те тако пораст производње јабуке који се бележи у Пољској, Молдавији, Турској и Русији конкурише цени домаће јабуке.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/backa/dobar-rod-jabuke-kvari-stetocina-od-koje-trenutno-nema-zastite_1276805.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар