Уписао Пољопривредни факултет у петој деценији, шведско знање примењује у Србији

Аутор: draganadpetrovic
321 посета

Пољопривредни факултет Универзитета у Нишу ове године уписао је нову генерацију студената. Традиционално највеће интересовање је за студијски програму Воћарство и виноградарство. Међу бруцошима који редовно долазе на предавања је и четрдесеседмогодишњи Неша Којић.

Студентски живот му није стран. Пре више од 2 деценије апсолвирао је на Београдском универзитету историју. Сплетом животних околности данас на факултету није иза катедре у улози професора већ међу колегама студентима.

Илустрација: Неша жели да унапреди знање о воћарству због чега је уписао факултет у Нишу

Неша већ дуже време живи у Шведској са породицом. Ради у једном од највећих расадника контејнерских садница, али је све чешће у Србији где је наставио породичну традицију калемарства и уписао пољопривреду.
– Одлучио сам се да упишем тај факултет воћарство и виноградарство. Желим да то неко искуство које имам практично које имам продубим кроз тај неки теоријски део и заиста постоји предавање, постоји пуно тога које ја анализирам, кажем биљка се тако и тако понашала зато. Ја сматрам да треба проверити теоријско знање кроз праксу и видети шта може да се надогради – каже Неша Којић, студент пољопривреде.
– Највеће интересовање од оснивања факултета је за смер Воћарство и виноградарство. Имамо пар студената који су 40 и преко 40 година, али кажем то је позитивно и свакако да они имају одређена практична знања сада ће да стекну теоријска и да употпуне и унапред тај свој процес пољопривредне производње – наводи Др Иван Филиповић, декан Пољопривредног факултета.

Илустрација: У сопственом расаднику примењује оно што је научио радећи у Шведској

Искуство стечено радећи у у Шведској, Неша већ неколико година примењује у својим расадницима у Србији.

– Нека жеља постоји да то буде неки двосмерни пут, да неку технологију која се тамо примењује искористим да применим овде, а да истовремено неке наше саднице јер код нас не доминирају те хибридне сорте већ оне природне – додаје Неша Којић.

Истрајност му каже у овим зрелим годинама не недостаје па ће упоредо са стицањем звања инжењера пољопривреде ширити капацитете контејнерске производње у свом крају.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4270726/krusevljanin-upisao-fakultet-u-petoj-deceniji

ФОТО: Неша Којић/Facebook/ РТС printsreen

Srodni tekstovi

Оставите коментар