Уочи бербе вишања: Квалитет бољи цена неизвесна

Аутор: draganadpetrovic
571 посета

Нешто више од две недеље остало је до почетка бербе вишања у Толичком крају, род је ове године мањи за 20 до 30%, а неизвесна је и откупна цена тог воћа, пишу Јужне вести. Прошлогодишња цена вишње се кретала од 45 динара за прву класу, до 30 и испод 30 динара за колико се откупљивала друга класа.

Илустрација: Заруделе вишње у топличком крају

Координатор сектора пољопривреде Привредне коморе Србије за Нишавски, Питотски и Топлички округ Драган Пуновић истиче да ће на засадима где су воћари прошле године погрешно примењивали агротехнику род бити мањи и до 50%, као и да за сада нема великог интересовања за откуп овог воћа.
Велике залихе вишње већ се налазе у хладњачама, тако да се не очекује неко велико и посебно интересовање за то воће. Практично то је једина воћка која није изашла из хладњача, а један од разлога је и лош прошлогодишњи квалитет.
„Ове године, бар према првим анализама се очекује бољи квалитет пре свега у погледу сувих материја, што је за прерађиваче јако важно“, каже Пауновић.

Илустрација: У хладњачама још има прошлогодишњег рода вишње/Фото: Pixabay

Додаје да ће берба почети између 20. и 25. јуна, да ће цена бити тржишна и да ће на то утицати многи фактори, од понуде и потражње до квалитета вишње.
Са ценом од прошле године, према речима произвођача, не могу да се покрију ни основни трошкови производње и брања, а о заради тврде да нико и не размишља.
„Када се све сабере и одузме, стави на папир, нама остаје таман да исплатимо бераче. Готово редовно због ниске цене многи воћњаци остају неубрани, а све чешће произвођачи крче своје вишњаре и орјентишу се на производњу других, исплативијих ратарских или повртарских култура“, каже неименовани пољопривредник из прокупачког села Бабин Поток.
Додаје да су берачи прошле године наплаћивали од 15 до 20 динара за килограм, па се очекује да и ове године буде иста или чак и нешто већа цена брања.

Због вишегодишње ниске откупне цене вишање у Топлици, али и проблемима са пласманом овог воћа, градска власт у Прокупљу је пре 2 године најавила покретање иницијативе за изградњу велике хладњаче, пре две године.
Како је тада речено, Град Прокупље је спреман да за хладњачу издвоји око 120 милиона динара, обезбеди локацију и инфраструктуру, али уз учешће приватног капитала од 50 %. Међутим до данас се ништа се није урадило на реализацији те идеје.

Илустрација: Откупна цена вишања зависи од тржишта/ Фото: Pixabay

Само са територије Прокупља, годишње се откупљивало 2.000 до 2.500 вагона, али је из године у годину све мање засада, што због болести жилогриз која је преполовила воћњаке, што због хронично ниске откупне цене.
Вишња је уз шљиву најзаступљенија ратарска култура на територији Топличког округа и налази се на површини од око 4.000 хектара, а велики број домаћинстава, скоро 70%, своју егзистенцију заснива на производњи овог воћа.

Извор:https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/uo%C4%8Di-berbe-vi%C5%A1anja-u-topli%C4%8Dkom-kraju-manji-rod-neizvesna-cena

Srodni tekstovi

Оставите коментар