Узгој боровница: Огроман потенцијал за зараду, где и коме продати

Аутор: draganadpetrovic
653 посета

Извоз боровница у последњој деценији сваке године бележи раст, по годишњој стопи од око 11%. Стални раст извоза биће сигуран и током наредних пет година и очекује се да ће светски извоз 2025./26. године достићи близу 900.000 тона, стоји у анализи холандске Рабобанке која је донела и прогнозу о пласману боровнице у 2022. години
Предвиђа се да ће се светски извоз свежих боровница и у наредним годинама стално повећавати, а раст продаје током 2022. године, највише ће бити у Европи и Кини. Највише боровница 70% долази из пет земаља извозница – Перуа, Чилеа, Канаде, Мексика и Шпаније.

Илустрација: Извоз боровнице бележи стални раст

Квалитет плодова је, по анализи Рабобанке, одлучујући за постизање добре цене. Произвођачи су на испиту јер се од њих очекује већа продуктивност – виши приноси по хектару, већа ефикасност и константно висококвалитетни плодови. Потрошачи су, коанстује се у анализи, све захтевнији, сталност квалитета је од великог значаја за успех на тржишту.
Очекује се да ће нове, побољшане сорте боровница имати све значајнију улогу у САД, Азијско-пацифичкој регији и Јужној Америци. Важна је и могућност механизоване бербе. Присутна је и стална брига за побољшање укуса, чврстину плодова и рок трајања јер је дуги транспорт до крајњих тржишта „ноћна мора“ за трговце, како би привукли више потрошача и трговаца.

Илустрација: Отварање нових тржишта доноси и боњу цену/ Фото: Pixabay

Све ово могу да буду смернице за наше узгајиваче боровница. Прилика је то да не будемо само сировинска база за европске компаније него имамо своје хладњаче и капацитете за модерна паковања и прераду. Самим тим обезбеђује се кудикамо боља тржишна позицију и наравно, цена.

Извор:https://www.ekapija.com/where-to-invest/3441020/uzgoj-borovnica-nosi-ogroman-potencijal-za-zaradu-regija-pacifika-i-amerike-trzista

Srodni tekstovi

Оставите коментар