Туга: Град уништио род на око 4.000 хектара

Аутор: draganadpetrovic
687 посета

Комисија за процену штете Општине Блаце је након обиласка терена градом погођених села у тој општини констатовала да је град потпуно уништио овогодишњии род воћа и поврћа на више од 3.900 хектара.

Како су проценили највеће штете претрпели су воћњаци који су уништени на површини од око 1.300 хектара а највише штете претрпели су шљивици у којима су стабла остала практично без плодова и лисне масе, па се очекује сушење већине њих што ће вишеструко увећати размере штете коју је град нанео том крају.

Осим шљива огромну штету претрпеле су и јабуке, крушке, дуње, ораси, лешник, купине као и вишње и јагоде код којих је плод обран али су им страдала стабла и лисна маса па ће се то одразити на род у следећој години, каже се у извештају блачке Комисије за процену штете.

Илустрација: Од града највише страдали воћњаци

Како се наводи велику штету претрпеле су и повртарске и ратарске културе највише кукуруз који је уништен на површини од 950 хектара.

Страдала су и стрна жита на површини од 300, крмно биље на површини од 300, поврће на површини од 50 и остале културе на површини од 1.000 хектара.

Због овако велике штете на пољопривредним културама Општина Блаце се за помоћ обратила Влади Србије од које очекује новчану помоћ којом би се надокнадила штета пољопривредним произвођачима тога краја.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3357327/u-blacu-grad-unistio-poljoprivredne-kulture-na-oko-4000-hektara

Srodni tekstovi

Оставите коментар