Традиција производње вина: Од чукундеде Душана до данас

Аутор: draganadpetrovic
606 посета

Берба грожђа у левачком крају полако се завршава. Под засадима винограда је око 420 хектара, а виноградари су задовољни родом и квалитетом овог воћа.Питоме падине Левча окупане сунцем па берачи журе да оберу грожђе. Тренутно се бере „каберне франк“ и сорта „петит вердот“, карактеристична за регију бордо и захтевна за гајење због касног сазревања.Код нас се користи за купаже, а ове године је изузетног квалитета. Јелка Јовановић из Опарића каже да је грожђе лепо и слатко.

Марија Милетић пета је генерација винара и виноградара у Опарићу код Рековца. Годинама уназад повећавали су засаде па сада винову лозу гаје на 12 хектара. Посла у винограду и око прераде грожђа има током целе године, али је током бербе потребна највећа организација.

Илустрација: Прерада почиње упоредо са бербом/ Фото: Pixabay

„Највећи део прераде се у ствари ради упоредо са бербом, тако да после остаје претакање вина, скидање са комина, највећи део посла је сада“, каже Марија Милетић, енолог.

Да посао буде на време готов и слатка зрнца претворена у вино помажу сви укућани. Док је троје деце у школи супруг Горан лекар у дому здравља слободан дан користи за рад у винарији.

„Сваки посао је тежак на свој начин тако да ми ово дође и као одмор, ту има мало и физичког посла, тако да некад ми прија“, рекао је др Горан Симић из Опарића.

Последњих година увећава се број винарија у левачком крају а радује податак да нове засаде оснивају углавном млађи људи. Милетићи засаде висококвалитетних проширују и аутохтоним сортама,а тржиште је кажу довољно велико за све произвођаче.

„Апсолутно има простора за све само требамо негде сви да се едукујемо и да радимо на томе да се што мање пију увозна вина, а што више српска, каже Марија Милетић.

Илустрација: Српска вина у рангу са увозним/ Фото: Pixabay

Од чукундеде Душана који је још у 19. веку обрађивао винограде, до данас доста тога се у производњи вина променило. Остала је иста љубав према послу и изузетни климатски услови за гајење винове лозе.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4544703/grozdje-vino-proizvodnja-miletici.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар