Стручњак из Чачка Александар Лепосавић о воћарској сезони

Аутор: Gdjakovic
484 посета

Велика количина кише и влажност земљишта не погодују воћу, што је већ довело до труљења и пуцања плодова, посебно трешње.

О прошлогодишњем роду, квалитету па и откупним ценама произвођачи ће моћи само да маштају јер ће добар део тог воћа завршити у преради, пише „Агроклуб”. Како се наводи, последње кише довеле су до пуцања плодова због чега се, већ сада, може утврдити да ће бити на губитку и да ће на полицама продавница и маркета бити трешње слабијег квалитета.

Произвођачи објашњавају и да је брање доста успорено, јер су плодови попуцали, па брзо труну, пише „Екапија”. Потребно је много напора да се воће пребере и одстране оштећени плодови и треба много времена да би се набрао килограм трешања, а запажају и да воће није тако лепо на изглед као претходних година.

– Једино што остаје произвођачима да ураде јесте да плодове прераде у сок или џемове јер сигурно неће доћи до откупа попуцалих плодова – наводи портал и истиче да пестициди, односно фунгициди, такође не помажу много, али их поједини произвођачи користе да спрече појаву трулежи. Овде треба бити опрезан јер се мора обратити пажња на каренцу.

Домаћи стручњаци оцењују да је готово код свих воћних врста дошло до развоја болести и штеточина. Он упозорава и на појаву монилије. Оно што је најгоре, код њих врло брзо дође до појављивања симптома трулежи, монилија фруктигена, што ствара додатни проблем воћарима.

– Род шљива је подбацио, произвођачи јабука принуђени су да интензивније прскају своје засаде, плодови трешње пуцају – рекао је за „Политику” један од водећих домаћих стручњака за воћарство Александар Лепосавић из Института за воћарство у Чачку.

Како је објаснио, због изузетно високих количина падавина година није погодна за воћарство, поготово на равнијим теренима и земљиштима тежег механичког састава где се вода дуже задржава. Поред високе влажности и велике количине падавина и температуре које су променљиве утичу на интензивнију појаву болести и штеточина и то се односи на све воћне врсте, истиче Лепосавић.

Како је објаснио, код коштичавог воћа је интензивна појава болести сушења гранчица и целих стабала. Потврђује да на трешњу ово изузетно лоше делује. Долази до пуцања плодова и њихове неупотребљивости за свежу потрошњу. Због неуобичајено топле и благе зиме још раније смо бележили велики интензитет напада бактеријских обољења, пре свега из рода псеудомонас, са којима произвођачи углавном немају искуства и немају адекватно решење – објашњава он.

– Што се тиче јагода, ово време јако лоше делује на њих. Зато је наша препорука произвођачима да без обзира на временске услове средства за заштиту користе према препорукама и да поштују каренцу – истакао је Александар Лепосавић, а купцима саветује да прво воће које стиже купују само од проверених произвођача како би били сигурни да једу воће у којем нема остатака пестицида.

Извор:

Srodni tekstovi

Оставите коментар