Српским малинарима отворена врата за извоз у Велику Британију

Аутор: draganadpetrovic
710 посета

Половином маја на снагу ступа Споразум о партнерству, трговини и сарадњи, према коме ће се српски производи у Велику Британију извозити без царине. То је отворило велику перспективу за пласман готових производа од малине и другог воћа.Због времена касни вегетација у малињацима брдско-планинских крајева. Воћари ове сезоне не стрепе од цене, неизвесност је, кажу, количина приноса, који је сваке године све нижи, извештава РТС.Споразум са Великом Британијом отворио је нову перспективу за извознике, који већ послују на том тржишту, које је међу најзахтевнијим. Поред обавезне сертификације, воће и воћни миксеви искључиво српског порекла, биће ослобођени царине.

Илустрација: малинаре више брине хладно време и род од цене

„Вероватно би у неком догледном периоду гледали на то да драстично оборе цене, за производе који долазе из Србије, за тај износ царине, а та царина чини јако велики део цене. Тако да је ипак овај споразум донео велико задовољство и продавцима, а самим тим гледајући мало унапред биће и фармерима, јер ће цене сигурно бити јако добре и за једне и за друге“, сматра Катарина Тешић, управница једне хладњаче из Пожеге.

Поједини извозници започели су и са холограмском заштитом географског порекла, јер ће се то дугорочно додатно исплатити.“Када одрадимо заштиту географског порекла, свакако да ће роба бити пласирана као сировина, а биће пласирана као готов производ. Да ли је то у питању неко сушено воће, да ли су у питању сокови, мармеладе, џемови, сасвим небитно. Наш циљ је да из наше земље све више излази роба финално прерађена у било ком смислу да је реч“, каже Александар Обрадовић, директор хладњаче у Миросаљцима.

Илустрација: Велика потражња за српским малинама

Потражња за српским малинама влада широм света, а иако је пандемија отежала и успорила кретање људи, путеви хране не само што нису били у прекиду, већ је проток додатно убрзан.

Извор:https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/sta-ce-malinarima-doneti-izvozni-ugovor-sa-velikom-britanijom-prinosi-veca-briga-od/nwj1d0b

Srodni tekstovi

Оставите коментар