Српске малине беру сезонци из Албаније и Монголије

Аутор: draganadpetrovic
793 посета

Рекордна откупна цена малина достигла је 430 динара за килограм, а поједине сорте и више од 500 динара. На то је утицао пад приноса, а нема довољно ни берача, па сезонци долазе из далеких земаља Азије и Африке.И док српски туристи све више упознају албанско приморје, из те земље у ивањички крај први пут стигли су берачи малина. Миро Рајковић из Прилика има у плану још једну групу страних сезонаца.
„Имао сам две групе. Једну из Монголије, коју сам тражио, а другу из Албаније. Међутим, у Монголији је сада проблем с короном, не знам колико ће то трајати пошто је код њих тек сада букнула зараза. Ако буду могли, доћи ће тек петнаестог, а ови из Албаније су дошли“, каже Миро.

Илустрација: У Ариљу чекају бераче из Индије/ Фото: Pixabay

У ариљском крају очекивали су 40 берача из Индије, међутим, због ковида, њихов долазак је отказан.

Висока цена малине утицаће на раст површина под овим воћем, али у Србији расте потреба за пољопривредом, па се планира долазак јефтине радне снаге из Азије и Африке.

„И већ имају фирме које увозе радну снагу и које формирају велике стамбене блокове, нарочито у Војводини, мада је корона то мало одложила“, каже Зоран Радовановић из стручне група Министарства пољопривреде за малину.

„Ми смо за све то уредили. Имамо Закон о ангажовању сезонских радника, где и странац може уз пријаву Министарству унутрашњих послова, надлежној Полицијској управи, да добије право да ради током сезоне и да буде потпуно осигуран и пензијски и здравствено и да људи буду сигурни, они који га ангажују и они који раде“, каже Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

Илустрација: Дневница за странце 30 евра, смештај и храна

Пољопривредници би, кажу, због језика, менталитета, исхране, радије сезонце из Србије или региона.

„Али ако буде потребе, мораћемо и ми да тражимо странце. Ако нема ко други да ради, онда ће радити они“, каже Бранко Ђокић, пољопривредник из Брезне.

Албанце је у Прилике привукла дневница од тридесет евра, уз смештај и исхрану до завршетка бербе. И док у Србији многи незапослени избегавају рад на пољима, из далеких делова света, због трошкова пута, сезонци ће у Србију долазити најкраће на шест месеци.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4433104/maline-sezonci-branje.html

Srodni tekstovi

1 коментар

СТАНКО 8. јул 2021. - 06:55

Млади људи у Србији седе на Националној служби за запошљавање, многи добијају минимални доходак и нико неће да бере малину. Одузети им примања и послати да раде. Што би ишли радити када џабака добијају добар део новца. Лење не треба финансирати.

Одговори

Оставите коментар