Спрема се жестока инспекцијска контрола откупа

Аутор: Gdjakovic
544 посета

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Јелена Танасковић најавила је данас да ће пољопривредна инспекција ове године бити на откупним местима вишње у Мерошини, како се не би догодило као претходних година, да се пољопривредницима плаћа друга уместо прва класа. Она је у Мерошини разговарала са воћарима овог краја који је познат по облачинској вишњи високог квалитета, објавило је Министарство пољопривреде.

„У Мерошини немамо проблем квалитета воћа, већ што се приликом откупа роба не класира како треба. Пољопривредницима се за квалитет прве класе плаћа у откупу цена друге класе. И то је први највећи проблем овог краја”, рекла је Танасковићева након састанка.

Понудила је решење које су пољопривредници подржали – да на откупним местима буде присутна пољопривредна инспекција која ће контролисати квалитет вишње, односно процену квалитета.

Други значајан проблем за пољопривреду овог краја је, како је казала министарка, да у Мерошини нема локалне хладњаче.

„Данас ћу разговарати и са власником хладњаче, која је купљена пре неколико година, али није почела да ради. Настојаћу да помогнемо како би хладњача почела да ради до краја јуна, прве недеље јула, а када је пик сезоне за откуп вишње”, истакла је Танасковићева, преноси Бета.

Указала је и да пољопривредници овог краја не користе довољно субвенције државе, додајући да су овакви састанци изузетно корисни како би пољопривредници могли да се информишу о томе шта све држава финансира и за које све врсте подстицаја могу да конкуришу.

Танасковић је обишла и фирму „Боки фуд” у Прокупљу где је рекла да су представници Министарства водили разговоре и са великим хладњачарима и произвођачима и замолили их да прошире своју откупну територију и да дођу у Топлички крај и Мерошину, односно Нишавски округ.

Нагласила је да ће Топлички, Пчињски и Јабланички регион већ ове године добијати 15 одсто увећане субвенције које држава спроводи, у оквиру мера руралног развоја.

„Све субвенције ће бити увећане за ове регионе који су неразвијени, како би их развијали, а од следеће године ће се то важити и за мере директних давања”, најавила је Јелена Танасковић.

Извор:

https://www.politika.rs/sr/clanak/557634/visnja-inspekcija-poljoprivreda-ministar-voce

Srodni tekstovi

Оставите коментар