Снег обрадовао воћаре

Аутор: draganadpetrovic
262 посета

У већем делу Србије у петак је пао први снег ове зиме. За воћаре и ратаре дугоочекиване снежне падавине свакако су добродошле, оцењују стручњаци за „Политику”. Високе температуре у децембру и јануару нису биле добре за биљке и имале су лош утицај на пшеницу и друге озиме врсте. Један од водећих домаћих стручњака за стрна жита професор Мирослав Малешевић, управо је за наш лист недавно изјавио да би снежне падавине прекинуле даљу вегетацију код пшенице тако да би наступило зимско мировање.

– Снег смо прижељкивали и добро је што је пао. Ово је почетак зимског мировања. Међутим, било је и доста кише протеклих дана, посебно на југу земље. Има влаге у земљишту и у Војводини тако да ће се са новим падавинама померати хранљиве материје из горњих у доње слојеве – рекао је јуче Малешевић. Додао је да је за стручњаке сада веома важно да се утврди садржај влаге и азота и да се на основу тога примени азот и одреде дозе које биљкама треба дати. Ипак, како је напоменуо, за прехрањивање још има времена – до средине фебруара.Забелело се и у западној Србији и главном малинарском крају. Засади овог воћа су још јуче ујутру били прекривени дебелим слојем снега о чему сведоче и фотографије које су нам послали произвођачи малине из Међуречја код Ивањице.

Илустрација: Снег је зауставио преране физиолошке процесе који су кренули код воћа услед топлог времена

Др Александар Лепосавић, водећи стручњак за јагодасто воће из Института за воћарство у Чачку изјавио је за „Политику” да снег погодује воћу и да је добродошао. Претходни, неуобичајени временски услови за ово доба године, довели су до одређених физиолошких процеса, а коначна прогноза о стању у воћњацима зависиће од даљих временских услова.

– Кренули су физиолошки процеси. У нормалним ситуацијама воће би требало да буде у фази физиолошког мировања. Али, раније изузетно високе температуре, чак и топле ноћи утицале су на хидратацију ткива. Штете још нису настале, зависи од даљег тока шта ће се дешавати – нагласио је Лепосавић. Према његовим речима, код коштичавог воћа (кајсија, бресква, трешња) коме треба и најмањи период ниских температура приметно је бубрење пупољака, али за сада ни оно није угрожено.
– Снег, као изолатор, свакако погодује воћу и смиривању ситуације. Никако не би ваљало да буду неке нагле, екстремно ниске температуре. То се односи на малину али и на све друге врсте воћа – казао је наш саговорник.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/533557/Stete-za-sada-nema-sneg-dobrodosao

Srodni tekstovi

Оставите коментар