Слаб род грожђа, вино ће поскупети до 50 процената?

Аутор: Gdjakovic
624 посета

Ова година дала је мањи род грожђа, а због тога су прогнозе виноградара у Риђици да ће цена вина бити скупља до 50 одсто до нове године. Будући да се вина од грожђа у Риђици налазе на европској карти вина, најважније је у винограду завршити посао на време и посветити се квалитетној производњи вина.

У винограду породице Трипковић, већ се обран пино гриђо и совињон, а следе жути мускат и франковка. По хектару је принос грожђа девет тона и значајно је мањи од очекиваног због обилних киша у врмеме заметања грожђа. Додатни проблем је, кажу Трипковићи, радна снага. “Сигурно ће цена вина отићи од 40 до 50 одсто на горе, што није добро, јер таман су уопштено људи почели да купују вино. Сада ће због свеопште ситуације, када је све поскупело нормално и вино да поскупи. Сви винари су у незгодном положају. Наши виногради још нису претрпели толику штету колико доле у Србији, али је род значајно оборен”, рекао је Радослав Трипковић, винар и виноградар.
“Имамо проблема са радном снагом, као и многи, зато су нам дошли у помоћ родбина и пријатељи.

Фото: Open Balkan Wine Show

Што је најважније породица је на окупу, заједно се дружимо и радимо у весељу”, саопштила је Габријела Трипковић, винар и виноградар. У винограду ових домаћина, у данима бербе свако има своја задужења, а рад је лакши уз дружење и весеље.

Зашто, упркос јакој конкуренцији и платама које су ниже од европских, плаћамо храну више од потрошача у земљама у окружењу

”По професији сам иконописац и први пут сам дошла да помогнем пријатељима. Лепа је атмосфера, препоручила бих свакоме”, изјавила је Милица Ковачевић из Новог Сада. ”Правимо ариљски купус на бачки начин, а то значи да смо га саставили у Ариљу, а кувамо га у Бачкој, у Риђици”, казао је Небојша Бојовић из Ариља. ”Дошли смо да помогнемо, то је продужени викенд, лепа припрода, а и коринсо је мало физичке активности”,  каже је Александар Вуковић из Београда. Риђичким виноградарима у производњи вина од италијанских и француских сорти је најважнији квалитети да по томе буду препознатљиви на тржишту. Трипковићи истичу да је производња све боља и да ово место има одличан потенцијал за вински туризам.

Извор: РТВ

Srodni tekstovi

Оставите коментар