Сигурно ће вас занимати које све воће и поврће увозимо и колико смо потрошили само на банане

Аутор: Gdjakovic
318 посета

Према подацима и анализама Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије, током 2022. године увезено је 305.990,5 тона воћа, односно 9.1 одсто мање у односу на претходну годину. Вредност увезеног воћа и поврћа износи 295.7 милиона евра, што је за 3.2 одсто више у односу на вредност увоза у 2021. години.
Највећу вредност увоза у 2022. години оствариле су банане у износу од 61.2 милиона евра, а одмах после њих следе лимун и поморанџе, што је и логично, јер реч је о културама које нису карактеристичне за нашу климу.
У 2022. години највише су се увозиле банане и то из Еквадора, Костарике и Колумбије.
Следе цитруси, поморанџе из Грчке, Турске, Шпаније, клементине из Грчке и Турске, мандарине из Грчке и Турске, лимун из Турске, Аргентине, Шпаније и Грчке, као и грејпфрут из Турске.
У 2022. години увезено је 26.126 тона јабуке, у вредности увоза од 3,7 милиона евра. Јабука се највише увозила из Северне Македоније и то у количини од 23.837,8 тона и у вредности од 3,1 милиона евра. Јагоде се највише увозе из Грчке, Албаније и Турске, крушке из Италије и Пољске, нектарине и брескве из Грчке, Италије и Шпаније.
Током 2022. године увезено је 169.752,1 тона поврћа што је за 10.3 одсто више у односу на претходну годину а у вредности од 155.1 милиона евра што је за 29 одсто више у односу на 2021. годину, показују подаци које нам је доставило Удружење за биљну производњу и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије.


Количински, у прошлој години највише се увозио млади кромпир, парадајз и пасуљ, а у нешто мањој количини црни лук, замрзнуто поврће и краставац. Највећу вредност увоза у 2022. години имао је парадајз у износу од око 21 милион евра или 14 одсто од укупне вредности увоза. Пасуљ је остварио укупну вредност увоза од 20,6 милиона евра или 13,3 одсто од укупне вредности увоза. Током 2022. године кромпир се највише увозио из Холандије и Француске, пасуљ из Киргистана, парадајз из Албаније и Северне Македоније, црни лук из Холандије и Северне Македоније, док се бели лук највише увозио из Кине.
Купус се увозио из Северне Македоније, свежа паприка из Северне Македоније и Албаније, краставци из Албаније, док су се замрзнути грашак, замрзнути спанаћ и остало замрзнуто мешано поврће увозили у мањим количинама.
Лубенице су се увозиле највише из Грчке, а знатно мање из Албаније и Северне Македоније, док су се диње највише увозиле из Шпаније и Албаније, али у знатно мањој количини од лубенице.

Извор: http://agronews.rs

Srodni tekstovi

1 коментар

Како да лимун опстане током зиме и настави да се развија | Удружење новинара за пољопривреду 13. децембар 2023. - 16:15

[…] Сигурно ће вас занимати које све воће и поврће увозимо … […]

Одговори

Оставите коментар