Сви задовољни: Добра цена, квалитет још бољи, опарили се и берачи

Аутор: draganadpetrovic
937 посета

У блачкој општини која има највише засада шљива у Србији почела је берба тог воћа. За разлику од претходних година, квалитетом и ценом су задовољни и произвођачи и прерађивачи. Овог викенда у Блацу je одржанa 19. привредно-туристичка манифестација „Дани шљиве“.Драгиша Игњатовић из Горњег Гргура са четири хектара засада шљива, које узгаја на органски начин, очекује добар род. Цена од 50 динара по килограму обећава и добру зараду.“Ова година изузетна је и по цени и по квалитету. Имамо уговорене количине у нашим сушарама које се налазе ту на два, три километра“, каже Драгиша Игњатовић из Горњег Гргура.

Када шљива добро роди и када је оваквог квалитета, задовољни су и произвођачи и прерађивачи.

„Тресачи рецимо узму по четири хиљаде дневницу данас. Добар берач може да изађе до пет хиљада, добар берач“, наводи берач из Куршумлије Дејан Лазић.

Илустрација: Квалитет никад бољи/ Фото: Pixabay

Шљива углавном заврши у хладњачама. Мали део се преради, а то чине махом породице са традиционалном производњом.

Богољуб Милић из Блаца напомиње да годишње преради пет до шест милиона килограма воћа у ракије и воћне дестилате.

„Шљиву прерађујемо по најсавременијој технологији, али поштујући стари, традиционални рецепт. Шљивовицу, као наш бренд извозимо у Америку, Канаду, Немачку и Аустралију“, наводи Милић.

Јелена Јовановић из Трбуња каже да шљиву прерађује у финални производ, јер је тако исплативије. „Правимо слатко од шљиве, имамо пекмез без шећера и џем са шећером“, каже Јовановићева.

Илустрација: Биће шљиве и за прераду и ракију/ Фото: Pixabay

Ово подручје идеално је за узгој воћа на органски начин, чему су се многи окренули.

Пољопривредници су се ове године састали на „Данима шљиве“ у Блацу у ограниченом броју, уз примену и поштовање епидемијских мера.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4486572/sljiva-rod-prerada-cena.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар