Све што треба да знате о орезивању малина

Аутор: draganadpetrovic
826 посета

Резидба малине је помотехничка мера која има за циљ да усклади могућност кореновог жбуна да исхрани наџемни део и да добијемо изданке за замену то јест род наредне године. Код већина сората малине приликом везивања у зависност од бујности и размака садње вршимо одабир од 6 до 8 изданака средње развијених по дужном метру.

Приликом одабира обавезно изабрати здраве изданке без механичких и биолошких поврд,а дебљине око 8 мм + или -, црвенкасте боје никако дебеле, преко 12 мм са испуцаном кором и беличасте боје. Приликом резидбе гледамо и пресек изданка да је зелене боје и свеж. Одабране изданке учвршћујемо за наслон жице стезачима или канапом.

Илустрација: Из архиве Агробизнис магазина

Ради доброг фиксирања остављених изданака потребно је бар на једну жицу везати и учвстити канапом, због ветра олује и слично. Врхове изданака треба закратити на два до три пупољака изнад последње жице.

Остале изданке, на почетку априла, приликом прегледа треба остранити до основе кореновог жбуна. Све орезане изданке по могучности требамо истарупирати или изнети из парцеле користити као уситњене биљне делове ( брикет за огрев ) на газдинству или безбедно уклонити. Веома је битно на време орезати малину и везати за наслон жице да приликом листања не дође до оштећења родних гранчица а тиме и смањење приноса.

Илустрација: Добро фиксирати уз жицу због ветра

Саветодавац из воћарства и виноградартства Александар Митић

Извор:https://jugpress.com/poljoprivreda-kako-orezivati-maline/

Srodni tekstovi

Оставите коментар