Све о берби, паковању и транспорту боровнице

Аутор: draganadpetrovic
462 посета

Берба плодова боровнице обично се обавља у периоду од шест до осам недеља, с обзиром на то да постоје ране, средњеране и позне сорте. Свака сорта се бере три до седам пута у интервалу од пет до седам дана у зависности од особина сорте и временских услова.Плодови боровнице нису осетљиви као плодови малине. Беру се само зрели плодови плаве боје, пошто су црвенкасти, полузрели плодови кисели. Плодови се стављају директно у специјалну амбалажу запремине 0,5 л.

Могу се користити и мале кофе. Кад се користе кофице, долази до оштећења пепељка. Приликом паковања плодова уклања се лишће и незрели – црвенкасти плодови. Ако је добар род, један берач за осам часова може набрати од 30 до 40 кг, односно напунити 60 – 80 кутијица поменуте запремине. Код бербе би требало настојати да се одвоје плодови по крупноћи у више класа. Крупнији плодови постижу вишу цену на тржишту. Ако се кутијице покрију са целофаном, повећава се трајност плодова и постиже већа атрактивност.

Илустрација: Свака сорта се бере три до седам пута у интервалу од пет до седам дана

Принос по жбуну постепено расте са старошћу, почев од друге године. Одрасле биљке могу дати 6-8 кутијица, а добро неговани жбунови чак и 20 кутијица. Плодови боровнице се могу продати за потрошњу у свежем стању, али се такође могу конзервирати у 50% раствору сахарозе или замрзавати. Замрзнути плодови су готово истог квалитета као и свежи.Велики проценат обраних плодова се изгуби на путу од „њиве до трпезе“, као последица лоше манипулације после бербе, укључујући и транспорт. Смањењем броја трансфера плодова, како из руке у руку, тако и као упакованог производа, смањује се и проценат губитка. Бобичасто воће би требало држати у хладним условима, упаковано у свакој фази транспорта. Гајбице би требало транспортовати на палетама, не допуштајући при том да леже на поду или додирују страну приколице, како би се обезбедио проток ваздуха. Температура у гајбицама које додирују под или страну приколице може достићи чак и 11°Ц. Исто тако, гајбице не би требало ређати изнад задњих точкова камиона, како би се смањило труцкање. Да би се палете стабилизовале, оне се могу додатно препаковати, или се могу обмотати пантљикама. Уколико за то постоје могућности требало би користити камион – хладњачу.

Међутим, код већине ових камиона циркулација ваздуха није задовољавајућа, и температура не може да се одржи испод 4°Ц, а да се плодови притом не заледе. Услед тога, максимално хлађење плодова пре утоварања је чак и важније, како би производ стигао на тржиште у што бољем стању. Уколико вам камион-хладњача није на располагању, гајбице са плодовима из климатизованих услова требало би прекрити платном како би се одржала нижа температура. Овај поступак се не препоручује за транспорт на велику даљину.

Транспорт плодова до велепродајног, односно малопродајног тржишта често је изван контроле одгајивача. На побољшање квалитета производа који стиже до потрошача утиче развијање добрих односа са купцима у продаји (велепродаја и малопродаја), у смислу њихове едукације како да на адекватан начин поступају са свежом боровницом. Пожељан је лични контакт између продавца и купца пре прве испоруке, а у случајевима када то није могуће, од помоћи може бити и упутство за руковање које прати пошиљку.

Илустрација: Боровнице се транспортују у климатизованим контејнерима

Ситно воће би требало брзо стављати у климатизоване услове хладњаче, пропуштањем хладног ваздуха (2°Ц) преко палета са плодовима. Кад се плодови охладе до близу 0°Ц, палете са гајбицама требало би увити у пластику и оставити у хладну комору на температури од -1°Ц – 0°Ц, при релативној влажности ваздуха од 85%, и уз слаб проток ваздуха, ради смањења степена дехидратације. Виша температура ваздуха у хладњачи и нижа влажност неповољно ће се одразити на дуготрајност плодова. Плодови обрани непосредно пре пуне зрелости имаће бољу дуготрајност у односу на презреле и плодове обране у пуној зрелости.

Код производње боровнице за свежу потрошњу најбоље је обучити бераче да у право време и на прави начин беру плодове, тако да сортирање после бербе не буде неопходно.

Мр Небојша Младеновић, ПССС Врање

Извор: https://www.agrotv.net/berba-pakovanje-transport-cuvanje-borovnice/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар