Света у засаду шљива има 2 крушке старе 200 година

Аутор: draganadpetrovic
150 посета

Света Илић, из места Барје у близини Лесковца, захваљујући котлини у којој се налази његов засад шљиве стенлеј од 220 стабала, успео је да сачува овогодишњи род и убере пет тона првокласног плода. Ове јесени се по први пут у његовом домаћинству није пекла ракија зато што је овај воћар има довољно на залихама.

Када је берба почела целокупан род шљива продао је својим муштеријама за ракију, прављење сокова, слатка и пекмеза. До оваквог рода он је дошао и захваљујући саветима једног стручњака који ради у пољопривредној апотеци где купује средства за заштиту воћњака.

„У нашој породици се деценијама уназад производи шљива и никада се није десило да останемо без овог воћа чак и у најгорим годинама за воћаре.“, каже Света и истиче да им у томе много помажу и њихове пчеле које редовно опрашују процветало воће.

Он, међутим, наглашава да без примене пуне агротехнике и једног мукотрпног рада који се односи на негу воћа нема ни доброг приноса, а ни жељене зараде. То он редовно чини и зато у родним годинама успе да добије око десет тона рода и нада се да ће у наредној производној години, ако временске прилике буду погодовале воћу, добити род од једног вагона.

Илустрација: Света има засад шљиве стенлеј од 220 стабала

Међу засађеним стенлејкама наш саговорник има и шљиве које су засађене пре четрдесет година. На његовом имању расла је и шљива пожегача коју је засадио његов деда, познати мераклија за узгој воћа.

Његов отац узгајао је и стару сорту шљиве звану тривоњка која се није прскала, а како су се временски услови мењали воћари су и њу почели да је прскају како би сачували заметнути род.

Наш домаћин планира да свој воћњак под стенлејкама повећа са 150 стабала шљиве исте сорте или чачанске лепотице која сазрева раније. У њиховој близини расту и два стабла стара по двеста година, крушка воденац и барчаг крушка.

Видећи колико рода добија од ових сорти крушака, он је пре неколико година на свом имању калемио стабла старе сорте крушке барчаг, затим крушку караманац, а ове и крушку какавац.

Илустрација: Иако су старе крушке и даље рађају/ ФОТО: Unsplash

И док се засађене саднице на имању полако развијају он увелико трага и за старим сортама јабуке које ће да производи на органски начин. Стигао је у међувремену и да из дрвених бурића преспе ракију у стаклене балоне како би они до употребе задржали боју и укус.

Одмах после бербе овај врсни воћар урадио је на воћкама и заштиту листа бакарним препаратима, како би биле у доброј кондицији за наредну годину. Своје воће добро је нађубрио стањаком и подривачем урадио међуредну обраду земљишта.

Извор: https://jugmedia.rs/na-imanju-svete-ilica-pored-sljiva-stenlej-rastu-i-dve-kruske-stare-po-200-godina/

Srodni tekstovi

Оставите коментар