Са Софијом стигао и берићет

Аутор: draganadpetrovic
765 посета

У лесковачком крају берба вишања је у пуном јеку. Иако је квалитет добар, приноси су код већине произвођача мањи него лане. Ипак, има засада где је слика потпуно другачија.Родило и преродило у вишњицима на брежуљцима изнад Велике Биљанице. Оваквом роду и слаткој вишњи Станковићи се нису надали. Радост не крију. Веле, са приновом у кући, малом Софијом, стигао је и берићет.
„Година је добра. Лепо смо одрадили, уложили смо добро, све на време, зато можемо да кажемо да је година добра“, каже Радисав Станковић, произвођач из Велике Биљанице.

Илустрација: Уз бољу цену вишања могли би да прошире засаде

Принос је дуплиран у односу на прошлу годину. Цена би могла да буде и виша, каже наш домаћин, али улагањем у механизацију и добрим агротехничким мерама и овако се исплати.

„Са повећањем цена имали бисмо још бољу рачуницу, имали би услове да проширимо наше газдинство, наше засаде, међутим сад ћемо стати на томе. Приноси су добри, гледаћемо да из године у годину само повећавамо“, каже Далибор Станковић, произвођач из Велике Биљанице.

Ручно брање полако замире. Раднике је све теже наћи, а и цена од 20 до 25 динара по килограму убране вишње велики је издатак за произвођаче. У вишњику у Доњој Јајини крај Лесковца са кантицама око струка само пензионери.

„Да попунимо мало пензију, не може од једне пензије да се живи, тако мало се помучимо, за 10 дана то нам је“, каже Братислав Стаменковић, пензионер из Лесковца.

Илустрација: Одличан квалитет вишње без обзира на временске прилике/ Фото: Pixabay

Вишња јесте квалитетна, кажу стручњаци, али проблем су овог пролећа донеле временске прилике.

„Ове године биће умањен род од неких 30 до 50 одсто јер у фази прецветавања и заметања плодова јавиле су се јако ниске температуре и до минус три“, каже Далибор Цветановић, директор ПССС Лесковац.

У једној од највећих лесковачких хладњача планирају откуп 2.500 тона вишње. Исплаћују одмах, а цену од 50 динара по килограму повећава и примена хемијских средстава усклађених са европским прописима.

Илустрација: Српске вишње се највише извозе на европско тржиште

„Ко има добру хемију и користи оно што му дамо по програму за такву робу дајемо додатак, још три динара преко цене“, каже Миодраг Недељковић, власник хладњаче из Лесковца.

Вишња из лесковачког краја углавном одлази на европско тржиште, мање количине у Русију и преко океана.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4429497/visnja-berba-leskovac-proizvodjaci.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар