Са пет ари убрао две тоне малине!

Аутор: draganadpetrovic
533 посета

У мору информација да смо ове године у приносима и роду подбацили готово на свим пољима у пољопривредној производњи, право је освежење чути да је резултат више него добар. Још више охрабрује чињеница, да са пробне површине нова сорта малине није дала свој максимум, јер домаћин није применио пуну агротехнику. Ако овоме додамо да род убирамо два пута годишње у јуну и октобру, вредело је посетити Косту Вуловића у Жичи.
Ови црвени лепи плодови нису копија неког снимка од летос.Ово је заиста касна јесења берба малине туламагиц на парцели код врсног повртара Косте Вуловића. Наш домаћин се бави повртарством две деценије, и то на закупљеној земљи у Жичи.
Коста је иначе неко ко је склон иновацијама у производњи,примени нових технологија, нових сорти. Последњих година је осим поврћа уврстио и бобичасто воће у свој производни асортиман. Нова сорта малине је дошла пробно и то на свега 5 ари, почетком маја.
,, Мислим да је полки, полани и овим класичним сортама које су биле у производњи на нашем подручју ,,одзвонило“,јер ево полка се не бере већ месец дана, ове године није ни понела како су људи очекивали. Док, ево код мене, ова нова сорта рађа ко луда. Почетак новембра и сами видите како је она пуна рода, какви су плодови, црвени, крупни, сочни. Ако овако лепо осунчано време настави, могуће је да буде бербе и почетком децембра. Мало је технологија гајења, прихране и радова другачија у односу на полку или виламет али све то да резултате, каже наш саговорник.

Илустрација: Јесења берба малине туламагиц

Почетак новембра месеца је донео добрих 25 степени, али и продужетак сезоне убирања плодова. Коста тврди да није применио ни пуну агротехнику због обавеза у двадесетак пластеника под паприком, корнишонима и парадајзом, али ће ипак имати одличан принос.
,, Ја сам ово узео да пробам чисто из неке знатижеље и ово је можда у распону од један до десет одрађена агротехника у једној четворци. Ја сам стварно презадовољан родом и квалитетом, а да сам одрадио све како треба, десет од десет,овде би родило сигурно 2 тоне малина на пет ари, мало ли је?! Сетификоване саднице сам узео, то обавезно. У питању су контејнерске саднице из ,,Зеленог хита“, сорте адилета и туламагиц“задовољно наставља Коста.
Тула меџик има јак коренов систем, дуг рок трајања, за све видове пласмана и прераде. Сорту карактерише изузетна отпорност на трулеж корена, али и ниске температуре,самим тим што може донети род и до -10 степени Целзијуса.Изданци су бујни, чврсти, добро разгранати, отпорни на болести, висине до 2 м. Рађа два пута годишње, а то се постиже на следећи начин.
,,Туламагиц се може гајити као дворода сорта, због чега сам је и купио. Засађена је 5. маја ове године. Она се сада крајем новембра кад заврши сезона бербе редукује. Њиме четири биљке на метар се оставе и оне се у пролеће везују као виламет, остали изданци, све друго се режу до земље. Ти остављени изданци стижу на брање као класичан виламет јуна месеца. Када ту бербу завршимо, нови изданци се остављају почевши од краја маја-почетка јуна, и рађају крајем сезоне.На тај начин се њој продужава сезона, што обезбеђује бербу ван сезоне, тако рећи две бербе. Доста је више посла, заправо исти поступак радимо два пута али је зато и род дуплиран.Биљка у једној берби даје до 2.2 кг плода“ саветује саговорник.

Илустрација: Плодови су крупни и слатки/ ФОТО: Pixabay

Плодови су крупни, са високим садржајем шећера, атрактивне црвене боје, не тамне после бербе и врло су чврсти, што је битно у конзумној потрошњи. Све ове особине, али и цена определиће Косту да заснује још малињака.
,, Ја сам засадио више деци, јер имам петоро малишана, унучића и они воле да се завуку у пластенике и да уберу парадајз,јагоде, паприку. Хтео сам да имају малину током целог лета,нисам ни очекивао да ће ово да роди ко лудо.Тако да следеће године културе ћу мало да редукујум у смислу гајења. Нећу да одустанем и даље од паприка и кромпира. Корнишоне и парадајз ћу сигурно заменити малињацима, јер парадајз не може да се одбрани од тутеапсолуте, а за корнишоне канта са леђа се не скида, и прскаш малте не сваки други дан, или од њих нема ништа. Кажем овде није ни одрађено све како треба а родило, тако да ће ова малина бити у проширеном асортиману, поред неколико пластеника под јагодом“, са осмехом прича нас саговорник.

У модерној технологији производње са прецизним одржавањем земљишне плодности, прецизном минералном исхраном и наводњавањем системом кап по кап, са интегралном заштитом испод настрешница од фолије, или противградних мрежа, могу се остварити веома високи приноси сорти малине. Питам за цену и интересовање, да ли је откупљивачи плаћају.
,,Да, да откупљује се, цена је 500 динара. Знате треба бити поштен па рећи да је та цена добра. За једну породицу да ради око хиљаду биљака, десетак ари, да не зависе од радника,да сами опслуже тај мали малињак да га уреде и ураде како треба, мислим да је одличан приход. Мој пример говори у то име. Набрати са 5 ари две тоне малине, тешко да ће имати са било којом другом културом. При том да не изискује неки велики напор. Ради се, али ако упоредим производњу поврћа која код мене траје од производње расада када мораш у јануару да грејеш леје, да пазиш и мазиш ту биљку до расађивања, да јој стално цинцулираш да је нешто не нападне,тута, ваши, бактериозе, трулеж до саме бербе, ова малина је људи ПЕСМА! Да се не лажемо и овде има посла да ме сад неко не схвати погрешно,али је за породицу лаганица да то заједнички одраде“закључује Коста.

Илустрација: Не јењава потражња за јагодастим воћем на западноевропском тржишту/ ФОТО: Pixabay

Тражња јагодастог воћа западноевропског тржишта за увоз из Србије не јењава. Осим увођења нових сорти, веома је важно приликом заснивања малињака набавити безвирусни садни материјал. Уколико то не учините, рачунајте да никада нећете достићи жељени принос. Више улагања и поштовање агротехничких и помотехничких мера такође утиче на крајњи исход, зато за све непознанице треба имати врсног стручњака током производње. Ми смо пренели искуство нашег домаћина. Вреди пробати, али на мањим површинама.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар