Само они који благовремено ураде агротехничке мере у воћњаку после бербе могу очекивати добар род

Аутор: Gdjakovic
364 посета

Ближи нам се зима и хладнији дани, те је потребно адекватно припремити стабла воћака за период мировања применом разних хемијских и агротехичких мера. Припремни радови у воћњаку започињу одмах након бербе и имају за циљ што бољу припрему стабла за презимљавање, да се смањи бројност презимљујућих облика штеточина и инфекциони потенцијал разних патогена. Само они који благовремено одраде ове припреме могу у следећој вегетацији очекивати задовољавајући принос и квалитет плодова. Саветодавци, Владимир Костић и Бранка Костић из ПССС Краљево, дају одговоре на наша питања. Препорука ових стручњака је да посетом званичне странице ПИС Србије себи редукујете непотребне трошкове јер свакодневно на овом портал можете прочитати савете и запажања струке.

Пољопривреда је фабрика на отвореном и често небрањеном простору. Можда нам је тешко да се прилагодимо климатским променама,али смо у последњој деценији научили најтеже лекције из ове области. Како већина нема други избор мораће опет да се суочи са потенцијалним временским преварама и сигурним саветима.Првенствено је потребно водити рачуна о хигијени у воћњаку и уклонити изворе заразе!

,,Суве гране, опало лишће, опале плодове, као и оне које су остали смежурани и сасушени на стаблима потребно је сакупити и уклонити из воћњака јер привлаче глодаре и многе штеточине. Гриње, пауци, разне врсте штитатстих ваши и других биљних ваши, цветоједа, смотаваца и др, као и узрочници болести коврџавости лишћа, чађаве пегавости, краставости плода, трулежи, рака корена, бактериозне племењаче презимљавају у воћњацима у виду јајаша, ларви, спора, мицелија итд. уколико се не примене ове механичке мере заштите. Потребно је прегледати сва стабла у воћњаку и по потреби уклонити све поломљене, суве и заражене гране. Заражене гране се уклањају до здравог ткива како би се спречило даље ширење болести кроз дрвну масу. Пожељно је да резови буду што мањи, уколико су ране веће пожељно их је премазати калемарским воском.Не треба наглашавати, бар се надам да је неопходно редовно вршити дезинфекцију алата како неби пренели заразу на друга стабле“ каже саветодавац Владимир Костић.

Јесење прскање воћака је обавезна мера заштите и оно служи ради смањивања инфекционог потенцијала у наредној вегетацији. Изводи се препаратима на бази бакра. Сузбија се рогач шљиве, монилиозе коштичавих воћки кајсије, брескве, шљиве, трешње и вишње, бактериозне пламењаче јабуке и крушке, шупљикавост лишћа и краставост плодова кајсије и других коштичавих воћки, коврџавост лишћа брескве, ескориозе винове лозе. Проузроковачи наведених болести презимљавају у крошњи воћака, скривени у пукотинама коре, пупољцима, рак-ранама, трулим органима и другим скривеним местима.

,,Да се инфекција не би остварила током касне јесени и благих зимских месеци, патогени се уништавају на месту њиховог презимљавања. Због тога је неопходно „плаво прскање“ обавити благовремено како би се инфекциони потенцијал у пролеће смањио на најмању меру. Најбоље време за третирање је када са стабала опадне око 50-60% лишћа. Третирање треба обавити по лепом времену, без ветра, када је температура изнад 10°Ц. Стабла морају бити добро наквашена, док са њих не почне да капа, због чега се често каже „воћке је потребно окупати“. Уколико неки део остане не третиран на њему се може у пролеће појавити болест. С обзиром да средства за јесење прскање имају плавичасту боју, па када се воћњак њима испрска добија плавичасту нијансу по којој је овај третман добио ово име па тако воћари могу лако уочити пропуст који су направили приликом прскања и поновити прскање прескоченог места. Средства за плаво прскање припадају групи бакарних препарата, а то су бордовска чорба , Бакарни оксихлорид 50 или неки други који надјете у најближој пољопривредној апотеци. Сваки препарат има концентрацију у којој се користи на упитству који добијете уз њега или вам препоручи стручно лице. Најважније је да се средства за прскање примењују у складу са упутством произвођача средстава за заштиту биља.Желим да напоменем ввоћаре али и све друге пољопривредне произвођаче да консултују струку. На сајту Прогнозајно извештајне службе свакодневно могу видети запажања струке и превентиве“,  наглашава Бранка Костић.

На жалост по оцени нашег саговорника воћарску производњу прате вишегодишњи проблеми који су добрим делом условљрни климатским померањима. Одређене штеточине и болести и даље су присутни у мањој или већој мери.У овом периоду врши се и ђубрење воћњака која је једна од важнијих агротехничких мера у фази мировања. Оно директно утиче на одржавање плодности и структуре земљишта, утиче на пораст биљке, појачава њену отпорност, а доприноси и бољој родности и квалитету плодова. Како би знали колико и ког ђубрива да додамо најбоље је однети земљиште на анализу где ћемо добити детаљно упутство о њиховој примени.

,,Наша саветодавна служба већ годинама ради бесплатну анализу земљишта која је уједно и обавезјујућа за регистрована газдинства, тако да је наша препорука да изврше анализу земљишта и на тај начин у односу на статус земљишта И гајену културу додају одређена хранива. Стајњак је и даље најпожељнији. Последњих година прилично штете праве дивље животиње, дивље свиње, зечеви и глодари. Из тог разлога, млада стабла потребно је заштитити мрежицама од глодара који током зиме могу нанети велику штету. Оштећена стабла закржљају у развоју, осетљивија су на ниске температуре и мразове, а веома често због тих оштећења могу и да пропадну, па је у том случају потребно засадити нову садницу. Тек након 12 година корен и врат стабла довољно очврсну да их глодари не нападају“ додаје Владимир.

Кречење стабла као још једна од метода заштите, наравно да се данас мање примењује пре свега из економских разлога, потрошње горива, па се хемијским мерама кроз друге видове заштите коригује као метода смањења

,,Изводи се током октобра и новембра месеца, мада може и у јануару ако временски услови дозвољавају. Кречење се врши по сунчаном и сувом дану, а температура треба да се креће од 4 до 6 °Ц. Висина кречења зависи од висине дебла до првих рамених грана. Ова мера се предузима као превенција од бактеријских инфекција и спречава неједнако загревање стабла у пролеће. Бела боја одбија сунчеве зраке што доводи до успоравања кретања биљних сокова, тако да са скоковима температуре током зиме, не долази до кретања вегетације и до измрзавања. Кречна смеса треба да буде што беља и да се што дуже задржи на деблу“, кажу ови млади стручњаци.

Спровођењем свих ових мера доводите до позитивних резилтата: стабла су дуговечнија, отпорнија и дају већи принос.Веома топло време у октобру, најтоплије у последње 102 године, иницирало је цветање појединих воћних врста, посебно коштичавих али и раних сорти крушке. Намеће се питање колико ће ова појава ометати род и даље агро мере у наредној години.

,,Није неуобичајено да у октобру буду високе дневне температуре, као што је ове године. Уназад десет година ова појава доводи до цветања воћа кад му време није јер јако топли дани са температуром до чак 27 степени, утичу на воћне врсте и, наравно, уз присуство влаге у земљи почиње цветање. Да ли ће и колико утицати, тешко је проценити у овом тренутку, мада ће цветови, надамо се страдати са ниским температурама, а током резидбе ти делови грана и гранчица се уклањају, тако да неких великих негативних последица не би требало да буде у наредној години. Иначе, високе температуре последњих година, нарочито током пролећа и лета, лоше утичу на велики број воћних сорти. Овог тренутка можемо видети нешто већи проблем а то је изузетно суво земљиште, које ће имати далекосежније последице за род у наредној години. Због тога је јако важно уколико нема падавина током лета, па све до почетка септембра наливамо засаде. То што смо имали вишак воде током маја, јуна и почетак јула, односно 62 дана како је мерено, не значи да је влажност у земљи довољна.,, појашњава Владимир

На жалост терен показује бар када је у питању подручје које покрива саветодавна служба у Краљеву да је род воћа мањи али и слабијег квалитета због олујних ветрова и града. Продаја ,,прве класе“се одвија у мањем обиму и цена није на завидном нивоу тако да је добар део воћара своје плодове оставио за прераду или продао као падалицу чија цена се кретала од 11-15 динара, где су како кажу успели да уз осигурање ,,чупају,, уложена средства.

Соња Цветковић

Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар